Menu

Σε πέντε νέους έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, απονεμήθηκαν τα επιστημονικά βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το 2019, σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, την Τετάρτη. Το βραβείο στον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας απονεμήθηκε στον καθηγητή στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης (MIT), Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών τα βραβεία απονεμήθηκαν στον αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Λουκά Καραμπαρμπούνη, καθώς επίσης και στον αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, Στέλιο Μιχαλόπουλο. Στον τομέα των Βασικών Επιστημών, το βραβείο κατέκτησε ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, Γιάννης Μπουρμπάκης. Το βραβείο στον τομέα των Βιοεπιστημών κατέκτησε ο αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μάουντ Σινάι της Νέας Υόρκης, Παναγιώτης Ρούσσος.

Η δημιουργία ενός πρότυπου ερευνητικού κέντρου για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα, αποτελεί προτεραιότητα του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο πλαίσιο εκδήλωσης φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των Η.Π.Α., με την ομιλία του «Πως οι τεχνολογίες πληροφορικής αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας», αναφέρθηκε στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του ερευνητικού κέντρου το οποίο θα έχει απώτερο σκοπό, πέρα από την παραγωγή τεχνολογίας αιχμής και τη δημιουργία συστάδας καινοτόμων εταιρειών γύρω από το κέντρο, τη συμβολή στην αναστροφή του brain drain. Το ερευνητικό κέντρο θα διαθέτει περίπου 30 ερευνητές και 150 φοιτητές, θα έχει τη μορφή ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου κοινωφελούς οργανισμού και θα εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

H Ελένη Αντωνιάδου είναι συν-ιδρυτής της εταιρείας Transplants Without Donors  και ερευνήτρια στο τμήμα Βιοεπιστημών της NASA. Ασχολείται με τις νανοεπιστήμες και την αναγεννητική ιατρική.
 
Είναι από τους επιστήμονες που πιστεύουν ότι στο κοντινό μέλλον θα μπορούν να αναπτύσσονται ζωτικά όργανα από τα κύτταρα των ίδιων των ασθενών που χρειάζονται μοσχεύματα και τα οποία ο οργανισμός θα έχει λιγότερες πιθανότητες να απορρίψει.
 
Επίσης, η ίδια πρωτοπορεί στην τεχνολογία της αναγεννητικής ιατρικής, που έχει φτάσει πλέον σε σημείο να επιτρέπει τη μελέτη της μεταμόσχευσης οργάνων χωρίς να υπάρχουν δωρητές και είναι συν-ιδρυτής της εταιρείας Transplants Without Donors που δραστηριοποιείται πάνω στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο Γιώργος Βέλμαχος είναι καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στο αντικείμενο του παγκοσμίως. Επίσης, είναι επικεφαλής του Κέντρου Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο μαθηματικός και καθηγητής του περίφημου ΜΙΤ, που στα 27 του έλυσε τον Γρίφο του Νας, του του μαθηματικού και νομπελίστα οικονομολόγου, τιμήθηκε με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στα μαθηματικά, το Rolf Nevanlinna Prize.

Ο Πάνος Ν. Πατατούκας, καθηγητής στο Haas School of Business του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια -3o στη γενική κατάταξη πανεπιστημίων παγκοσμίως- αναδείχθηκε φέτος καθηγητής της χρονιάς στην κοινότητα του U.C. Berkeley. Η διάκριση αυτή δε φανερώνει μονάχα την αναγνώρισή του από τους συναδέλφους του στο πανεπιστήμιο, αλλά αποτυπώνει και τη δημοφιλία του ανάμεσα στους φοιτητές, ορισμένοι από τους οποίους είναι μεγαλύτεροί σε ηλικία από εκείνον και κατέχουν υψηλές θέσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα 84 νέα μέλη της και τους 21 νέους εξωτερικούς συνεργάτες της, σε αναγνώριση των επιστημονικών επιτευγμάτων τους. Συνολικά 4 Έλληνες επιλέχθησαν φέτος.

Φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σκηνοθεσίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η Ελληνοαμερικανίδα Αλήθεια Αβράμης, κατόρθωσε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα χάρη στο «crowdfunding», το οποίο αποδίδεται στα ελληνικά ως «χρηματοδότηση από το πλήθος» ή «διαδικτυακή µικροχρηµατοδότηση».

Σεπτέμβριος 2019 > <
Κ 1 Δ 2 Τ 3 Τ 4 Π 5 Π 6 Σ 7 Κ 8 Δ 9 Τ 10 Τ 11 Π 12 Π 13 Σ 14 Κ 15 Δ 16 Τ 17 Τ 18 Π 19 Π 20 Σ 21 Κ 22 Δ 23 Τ 24 Τ 25 Π 26 Π 27 Σ 28 Κ 29 Δ 30
OUR VIDEOS
Education Unites: From Camp to Camputs
U.S. Ambassador Pyatt's interview with ERT

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK