Menu

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα - Βοηθώντας τον εαυτό σου, βοηθάς τη χώρα σου

26 Νοεμβρίου 2013

Ο Μιλτιάδης Νεδέλκος παρακολούθησε το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, ένα καλοκαιρινό ινστιτούτο για ευρωπαίους κορυφαίους μαθητές, ως υπότροφος του Fulbright. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και διαχειρίζεται από το Ίδρυμα Fulbright.

Για χρόνια , πολλοί άνθρωποι περιμένουν από την κυβέρνηση να λύσει τα πιο πιεστικά προβλήματα μας. Αυτό, έχω μάθει, δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Η πολιτική δράση έχει τα όριά της. Μια απάντηση, είμαι πεπεισμένος ότι, έγκειται στη δύναμη του λαού, ιδιαίτερα τους νέους, να αναλάβουν την ευθύνη του μέλλοντος τους και να εφαρμόσουν τις ιδέες τους στην επιχείρηση, ως κοινωνικοί επιχειρηματίες. Έχοντας περάσει πέντε εντατικές εβδομάδες αυτό το καλοκαίρι πάνω σε κοινωνική επιχειρηματικότητα στο Kelley School of Business of Indiana University ως υπότροφος του Fulbright, είμαι πεπεισμένος ότι οι νέοι Έλληνες μπορεί να έχουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, με τη δημιουργία τολμηρών και καινοτόμων ιδεών που ωφελούν τόσο τον εαυτό τους και την κοινωνία τους.

" Γιατί επιχείρηση;" Οι επιχειρήσεις κάθε είδους , σχήματος και μεγέθους έχουν δύναμη, χρήματα και επιρροή, από το μικρό κατάστημα στη γωνία μέχρι τις μεγάλες αλυσίδες σε κάθε πόλη. Οι επιχειρήσεις είναι τα βασικά γρανάζια στο οικονομικό μας σύστημα και είναι το κλειδί για σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα. Υπάρχουν περισσότερες από 820.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το 99,9 % των οποίων είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ). Αντί απλά να 'πειράζουμε' το φορολογικό σύστημα για να λειτουργούν οι αριθμοί υπέρ του (για λίγο), η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη των επιχειρήσεων αυτών, και χιλιάδων άλλων νέων για να δημιουργήσει κοινωνική, δημοσιονομική και οικονομική αξία, μια μόνιμη λύση που παράγει σταθερό επιτόκιο, καθώς μεγαλώνει. Όλοι , ακόμη και οι μικροί παίκτες, συμβάλλουν, έτσι ώστε όταν κοιτάξουμε τη συνολική εικόνα, τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Οι άνθρωποι χρειάζονται ακριβώς τις σωστές δεξιότητες για να δημιουργήσουν μια βιώσιμη και επικερδή κοινωνική επιχείρηση.

Το παλιό επιχειρηματικό μοντέλο δεν λειτουργεί πλέον. Ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την αλλαγή. Κατά τη διάρκεια του χρόνου μου στο Bloomington, είχα συναντήσεις με εταιρείες. Είδα το νέο μοντέλο της συνεργασίας μετοχών και ΜΚΟ σε πράξη, και τι είδους αντίκτυπο έχει στις κοινωνίες τους. Οι νέοι στην Ελλάδα έχουν ανάγκη από επιχειρήσεις που είναι αυτοτροφοδοτούμενες, με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική αξία, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών (έτσι ώστε οι άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους ως ένα βιώσιμο μέρος της) και να λειτουργούν με χαμηλό κόστος. Το μοντέλο αυτό ενδυναμώνει τους ανθρώπους και στηρίζεται στις ικανότητές τους. Με τη σειρά τους , οι εν λόγω επιχειρηματίες τείνουν να ενδιαφέρονται για την κοινωνία τους, γίνονται εθελοντές όλο και υποστηρίζουν άλλες τοπικές κοινωνικές επιχειρήσεις.

Για πολλούς Έλληνες, που φέρουν μια κοινωνική συνείδηση στην προσέγγισή τους στην αγορά, και οι οποίοι εκτιμούν τις μικρότερες κλίμακας επιχειρήσεις, ένα μοντέλο όπως το Fairtrade θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική επιλογή.

Το Fairtrade αφορά σε καλύτερες τιμές, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, τοπική αειφορία και δίκαιους όρων εμπορίου για τους αγρότες και τους εργαζόμενους στις αναπτυσσόμενες χώρες, κοινωνίες και οικονομίες. Εργάζεται ως μεσάζων μεταξύ των δύο αυτών ομάδων, το Fairtrade παρακάμπτει άλλους διανομείς στην αλυσίδα εφοδιασμού και βοηθά τον πιο αδύναμο, αλλά και πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας, τους παραγωγούς τροφίμων, να έχουν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Το Fairtrade επίσης παρέχει τρόφιμα στους καταναλωτές σε λογικές τιμές. Με τη γεωργία να είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, αυτό είναι μόνο ένα μοντέλο που θα μπορούσε να προσαρμοστεί από νέους Έλληνες που επιθυμούν να έχουν κέρδος και να κάνουν τη διαφορά.

Έχω δει πολλά παραδείγματα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα. Βοηθώντας τον εαυτό σου, βοηθώντας τους άλλους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσεις την ανεξαρτησία σου, να κερδίσεις τα προς το ζην, και να αλλάξεις την κοινωνία. Πρόκειται για ένα go-go για τις επιχειρήσεις, για τους ανθρώπους, και για τη χώρα μας.

Απρίλιος 2020 > <
Τ 1 Π 2 Π 3 Σ 4 Κ 5 Δ 6 Τ 7 Τ 8 Π 9 Π 10 Σ 11 Κ 12 Δ 13 Τ 14 Τ 15 Π 16 Π 17 Σ 18 Κ 19 Δ 20 Τ 21 Τ 22 Π 23 Π 24 Σ 25 Κ 26 Δ 27 Τ 28 Τ 29 Π 30
OUR VIDEOS
U.S. Ambassador Pyatt to American Citizens on COVID-19

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK