Menu

BFTF 2014: Εμπειρία ζωής!

27 Ιανουαρίου 2014

Ο Ιούλιος του 2014 ήταν ένας μήνας υπέροχος από κάθε άποψη και καθοριστικός για κάθε πτυχή της ζωής μου. Είχα την τεράστια ευκαιρία να συμμετάσχω στο Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Summer Institute (συντομότερα BFTF), στο Wake Forest University, στο Winston-Salemτης Βόρειας Καρολίνας μαζί με 10 νέους Αμερικάνους και άλλους 34 έφηβους Ευρωπαίους από διάφορες πολιτείες και χώρες αντίστοιχα.

Το εκπληκτικό αυτό, χωρίς υπερβολές, πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικάνικη Πρεσβεία κάθε χώρας που εκπροσωπούνταν και από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Είχε ως κεντρικό θέμα την κοινωνική επιχειρηματικότητα, δηλαδή την εύρεση καινοτόμων λύσεων στα διάφορα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν την εκάστοτε κοινωνία. Στα πλαίσια αυτού το θέματος, η πρώτη από τις τέσσερις εβδομάδες του προγράμματος, συμπεριλάμβανε μαθήματα με θέματα την ίδια την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τις κοινωνικές διαμάχες και το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μας ζητήθηκαν προσωπικές εργασίες αλλά έγιναν και δραστηριότητες όπως debate, παιχνίδια ρόλων και προσομοιώσεις συμβουλίων μεταξύ κρατών.

Δεν έλειψαν, φυσικά, oελεύθερος χρόνος για εξερεύνηση του Πανεπιστημίου και διάφορες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως το Διεθνές Δείπνο με γεύσεις από σχεδόν κάθε γωνιά της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, barbecueκαι εορτασμοί για την 4η Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας και διάφορα άλλα παιχνίδια γνωριμίας.

Η δεύτερη εβδομάδα διατέθηκε για ταξίδι στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας και στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον. Και οι δύο πόλεις ήταν πανέμορφες και αξιοθαύμαστες για ξεχωριστούς λόγους. Αρχικά, στη Φιλαδέλφεια, είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε το Νational Constitution Center, το Independence Hall, το Chemical Heritage Foundationκαι το τυπογραφείο του Benjamin Franklin. Παράλληλα, είχαμε ελεύθερο χρόνο να ανακαλύψουμε μόνοι μας την πόλη, να περπατήσουμε κοιτώντας γύρω μας ενθουσιασμένοι, να γευτούμε τις σπεσιαλιτέ της και να έρθουμε σε επαφή με τη ζωή και τον πολιτισμό της.

Μετά από το ταξίδι στη Φιλαδέλφεια, ακολούθησε η επίσκεψη στην μαγική πόλη της Ουάσινγκτον που παρόλο το μεγάλο μέγεθός της, είναι ανθρώπινη και εύκολη στη μετακίνηση και στον προσανατολισμό. Εκεί, επισκεφτήκαμε το Καπιτόλιο, κάποια από τα Smithsonian Museums, το Washington Center, το Voice of America, το ζωολογικό κήπο της πόλης και φυσικά, τα γραφεία του Πεντάγωνου όπου έγινε μία προσομοίωση ενός συμβουλίου του ΝΑΤΟ. Φυσικά, είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο για προσωπική μας κίνηση και γνωριμία με την υπέροχη αυτή πόλη.

Μετά την επιστροφή μας στη Βόρεια Καρολίνα, δεν επιστρέψαμε στους ξενώνες του Wake Forest University, αλλά για τις επόμενες δέκα ημέρες, είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενηθούμε από μία αμερικάνικη οικογένεια και να έρθουμε βιωματικά σε επαφή με τον πολιτισμό των Αμερικάνων, με την καθημερινότητα, τον τρόπο σκέψης τους και τις αξίες που θεμελιώνουν τη ζωή τους. Συγχρόνως, γίνονταν διάφορα workshopsστο Πανεπιστήμιο που αφορούσαν τη σπουδαιότητα των Media, το μάρκετινγκ, τα ντοκιμαντέρ αλλά και τον τρόπο αίτησης για χορηγία χρημάτων σε μία ενδεχόμενη δική μας πρωτοβουλία για κοινωνικοεπιχειρηματική δράση.

Οι τρεις αυτές εβδομάδες του Ιουλίου, λοιπόν, οδήγησαν στην τέταρτη και τελευταία όπου όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σκεφτούν και να παρουσιάσουν ένα δικό τους project, δηλαδή μία δική τους ιδέα και καινοτόμα λύση σε ένα πρόβλημα της κοινωνίας όπου ζει ο καθένας, επιδεικνύοντας, έτσι, και χρησιμοποιώντας όλες τις γνώσεις, τις ικανότητες και την έμπνευση που μας χάρισε το πρόγραμμα αυτό. Παράλληλα, γίνονταν διαλέξεις από διάφορους ανθρώπους, οι οποίοι, επίσης, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης με τα δικά τους projectκαι δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται έτσι ώστε να βοηθήσουν την κοινωνία να επιλύσει καίρια προβλήματά της. Επιπλέον, την τελευταία εβδομάδα, έγινε ένα μεγάλο δείπνο και πάρτυ αποχαιρετισμού και φυσικά, η τελετή αποφοίτησης.

Μετά από περίπου πέντε μήνες, λοιπόν, μπορώ να πω με σιγουριά πως ο Ιούλιος του 2013 είναι και θα είναι ένα από τους πιο σημαντικούς και όμορφους μήνες της ζωής μου ,που όχι μόνο θα θυμάμαι για πάντα αλλά και θα νοσταλγώ συνεχώς. Γιατί κάνοντας αυτό το μεγάλο, υπερατλαντικό ταξίδι δεν γνώρισα μόνο κάποιους από τους πιο υπέροχους ανθρώπους και πολύτιμούς μου φίλους, αλλά γνώρισα και τον ίδιο μου τον εαυτό, τις δυνάμεις, τις δυνατότητες, την προσωπικότητα και τα όνειρά μου. Αυτοί οι αξιοθαύμαστοι άνθρωποι, συμμετέχοντες, καθηγητές, υπεύθυνοι, μέντορες, ρήτορες, αυτός ο μακρινός τόπος, αυτό το κλίμα αγάπης και συλλογικότητας, οι γνώσεις, η εμπειρία, οι όμορφες και δημιουργικές στιγμές, οι συζητήσεις, τα χαμόγελα.. όλα αυτά είναι και θα είναι πάντοτε πηγή έμπνευσης και πυξίδα στο μονοπάτι της ζωής μου.

Δε μου μένει, λοιπόν, παρά να ευχαριστήσω εγκάρδια όλους εκείνους που με βοήθησαν να πραγματοποιήσω αυτό το ταξίδι και όλους εκείνους που το έκαναν αναμφίβολα υπέροχο και καταλυτικό για τη ζωή και την προσωπικότητά μου.

(Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

● Σελίδα BFTF στο facebook:https://www.facebook.com/BftfWakeForestUniversity

● Φωτογραφίες στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook:https://www.facebook.com/chara.papastefanaki/media_set?set=a.389383254497266.1073741827.100002767841222&type=3

● Σελίδα BFTF:http://bftf.org/

● Προσωπικό μου ηλεκτρονικό ημερολόγιο για το BFTF:http://charapapast.tumblr.com/ )

Δεκέμβριος 2020 > <
Τ 1 Τ 2 Π 3 Π 4 Σ 5 Κ 6 Δ 7 Τ 8 Τ 9 Π 10 Π 11 Σ 12 Κ 13 Δ 14 Τ 15 Τ 16 Π 17 Π 18 Σ 19 Κ 20 Δ 21 Τ 22 Τ 23 Π 24 Π 25 Σ 26 Κ 27 Δ 28 Τ 29 Τ 30 Π 31
OUR VIDEOS
U.S. Ambassador Pyatt to American Citizens on COVID-19

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK