Menu

Σκέψεις του Chris Kenneally για την Ελλάδα

1 Μαίου 2014

Το American Film Showcase στην Ελλάδα ήταν μια συναρπαστική, επιτυχημένη και αξιόλογη εμπειρία. Δεν είχα πάει ποτέ στην Ελλάδα και ανακάλυψα μια χώρα με μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία, γεμάτη με πάθος, φιλικούς ανθρώπους, και φυσικά καλό φαγητό. H Ελλάδα παλεύει τώρα με τεράστιο χρέος , υψηλή ανεργία και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας. Δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στον κλάδο του κινηματογράφου αυτή τη στιγμή. Εκείνοι που κάνουν τη δουλειά συνήθως δεν πληρώνονται για μήνες ή ένα πλήρες έτος μετά από την εργασία. Κάποιοι δεν πληρώνονται καθόλου. Αλλά ακόμα και με αυτό το εμπόδιο, γνώρισα πολλούς ενθουσιώδεις και παραγωγικούς σκηνοθέτες που δημιουργούν τα δικά τους ντοκιμαντέρ με λίγη ή καθόλου χρήματα.

Είχα πολλές ευκαιρίες να γνωρίσω μαθητές και κινηματογραφιστές , ενώ ήμουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα. Ήταν υπέροχο να βλέπω τους μαθητές τόσο πρόθυμους να πειραματιστούν με νέες ψηφιακές τεχνολογίες και νέους τρόπους για να συλλάβουν, να επεξεργαστούν και να μοιραστούν την εργασία τους μέσω του διαδικτύου. Μίλησα με πολλούς που πίστευαν ότι κάτι αξιόλογο που είχε βγει από την οικονομική κρίση ήταν η τέχνη. Οι άνθρωποι επιτίθενται στο θέμα δημιουργικά με πολλές διαφορετικές μορφές. Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούμε για ντοκιμαντέρ, τα οποία εστιάζουν σε ασυνήθιστες πτυχές και τις επιπτώσεις της κρίσης και εξερευνούν το πώς αυτό αλλάζει ελληνικής ζωής σε στενά προσωπικά επίπεδα.

Η ιστορία είναι όλη γύρω σου στην Ελλάδα. Στην Αθήνα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Ακρόπολη και το νέο μουσείο που είναι καταπληκτικό. Παντού φαίνονταν αρχαία ερείπια και ανασκαφές. Μια καταπληκτική στιγμή που θα θυμάμαι πάντα ήταν στη Νάουσα, μια μικρότερη πόλη λίγες ώρες έξω από τη Θεσσαλονίκη. Φτάσαμε για την προβολή γύρω από το ηλιοβασίλεμα. Ο οικοδεσπότης μας Νίκος Κουτσογιάννης οδήγησε την Andrea Meditch, το Γενικό Πρόξενο Robert Sanders και εμένα σε ένα μικρό ρέμα στην άκρη ενός άλσους σε ένα ξέφωτο. Ήταν το σημείο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε το νεαρό Μέγα Αλέξανδρο. Ήταν μια εμπνευσμένη στιγμή και σχεδόν σουρεαλιστικό να βλέπουμε τους σκαλιστούς τοίχους, σπηλιές και πέτρινα καθίσματα που χρησιμοποιήθηκαν σε εκείνο το αρχαίο σχολείο.

Ταξιδεύοντας και κάνοντας εργαστήρια με την παραγωγό τον Andrea Meditch ήταν υπέροχο. Ένιωσα τυχερός που μοιράστηκε μερικές από τις γνώσεις στο ντοκιμαντέρ με εμένα. Έχει εμπλακεί σε κάποια πραγματικά εκπληκτικά ντοκιμαντέρ και η επαφή μαζί της ήταν τόσο πολύτιμη και εποικοδομητική.

Νιώθω απέκτησα μια μεγάλη γνώση για την Ελλάδα, τους ανθρώπους και τον τρόπο ζωής. Ξέρω ότι το ταξίδι ήταν ευεργετικό για μένα, και συνέχισα την επικοινωνία με εκείνους που γνώρισα στο ταξίδι. Ήταν ένα προνόμιο να είμαι σε θέση να μοιραστώ τις γνώσεις μου του ντοκιμαντέρ με νέους ανθρώπους που ξέρω πως ήδη κινούνται προς τα εμπρός με τη δημιουργία ιστοριών, τις οποίες θα μοιραστούν με τον κόσμο σύντομα.

* Το American Film Showcase είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα περιοδευμένων ταινιών που φέρνουν Αμερικανικά ντοκιμαντέρ, ταινίες μεγάλου μήκους, κινουμένων σχεδίων και μικρού μήκους για το κοινό σε όλο τον κόσμο. Το AFS είναι μια συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων και της Σχολής Cinematic Arts του USC .

Για περισσότερα επισκεφτείτε το:
http://americanfilmshowcase.usc.edu/chris-kenneallys-reflections-on-greece/

Απρίλιος 2020 > <
Τ 1 Π 2 Π 3 Σ 4 Κ 5 Δ 6 Τ 7 Τ 8 Π 9 Π 10 Σ 11 Κ 12 Δ 13 Τ 14 Τ 15 Π 16 Π 17 Σ 18 Κ 19 Δ 20 Τ 21 Τ 22 Π 23 Π 24 Σ 25 Κ 26 Δ 27 Τ 28 Τ 29 Π 30
OUR VIDEOS
U.S. Ambassador Pyatt to American Citizens on COVID-19

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK