Menu

Alumni in Action

1 Αυγούστου 2014

Το Mosaiko.gr συναντήθηκε με τους αποφοίτους του Ιδρύματος Fulbright, την καθηγήτρια Τριλίβα από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και την καθηγήτρια Ghafoori από το California State University, και συζήτησαν την πρόσφατη Fulbright συνεργασία τους μέσω του εξειδικευμένου προγράμματος για την Παγκόσμια / Δημόσια Υγεία.

Καθηγήτριες Ghafoori και Τριλίβα, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας; Σε τι αφορά η δουλειά σας;

Ghafoori: Είμαι καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας Λονγκ Μπιτς (CSULB). Το αντικείμενό μου είναι για η κατανόηση και θεραπεία του μετατραυματικού στρες, σε διαφορετικούς πληθυσμούς, πολιτιστικές έννοιες των τραυματικών γεγονότων, και των ανισοτήτων υγείας στις εκτεθειμένες ομάδες. Η έρευνά μου αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην πρόσβαση στην ψυχική υγεία και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών για τα θύματα της εγκληματικότητας και της βίας. Εγώ υπηρετώ ως πρόεδρος Διαφορετικότητας για τη Διεθνή Εταιρεία Σπουδών τραυματικού στρες, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με την έρευνα μου και τα ακαδημαϊκά συμφέροντα. Είμαι, επίσης διευθύντρια του προγράμματος Masters Degree στη Συμβουλευτική και διευθύντρια του νεοσύστατου Κέντρου CSULB Long Beach Trauma Recovery. Στο πλαίσιο του ρόλου μου ως διευθύντρια του Κέντρου CSULB Long Beach Trauma Recovery, θα επιβλέπω τις υπηρεσίες, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και την έρευνα. Στο CSULB, οι αρμοδιότητές μου περιλαμβάνουν την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, την εισαγωγή, την καθοδήγηση της σχολής / του προσωπικού, την παροχή συμβουλών και τη διδασκαλία μαθημάτων για μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Τριλίβα: Είμαι Αναπληρωτής καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η θητείας μου στο Τμήμα ξεκίνησε το 1990 μετά από μια πολυετή επίσκεψη στην Ελλάδα με υποτροφία Fulbright. Η έρευνά μου εκείνη τη στιγμή επικεντρώθηκε στην ταυτότητ στην εφηβεία σε αγροτικές και αστικές περιοχές στην Ελλάδα. Μετά την ολοκλήρωση της διατριβής μου, έμεινα στην Ελλάδα, κυρίως επειδή η Ψυχολογία ως μια ξεχωριστή πειθαρχία μόλις άρχιζε να δημιουργείται στη χώρα και ήταν μια συναρπαστική στιγμή. Όλη μου η έρευνα από τότε έχει έδρα στην Ελλάδα έχει εστιάσει στην ταυτότητα και την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε κοινοτικά πλαίσια. Με την έλευση των πολλαπλών και περίπλοκων κοινωνικοοικονομικών κρίσεων, που έχουν κυριαρχήσει στην Ελλάδα, η εργασία μου επικεντρώθηκε στην αλληλεπίδραση των παραγόντων που έχουν αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων σε ένα τόσο ταραγμένο πλαίσιο.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για τη συνεργασία σας στο Fulbright και το πρόγραμμα Specialist για την Παγκόσμια / Δημόσια Υγεία;

Ghafoori: Η Fulbright συνεργασία μας ήταν, κυρίως στη δημόσια ψυχική υγεία. Για να κατανοήσουν τις ανάγκες και τα προβλήματα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, η Δρ Τριλίβα και εγώ αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να διδάξουμε ένα εργαστήριο που επικεντρώνεται στην έρευνα δημόσιας ψυχικής υγείας. Βοηθήσαμε τους μαθητές στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ερευνητικών έργων που είναι σχετικές και χρήσιμες για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα. Το προϊόν της πορείας μας περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 ερευνητικά έργα που βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής δεδομένων. Η Δρ Τριλίβα θα συνεχίσει να εργάζεται με τους μαθητές και θα τους βοηθήσει να διαδώσουν το έργο τους σε συνέδρια. Βοηθήσαμε επίσης τους μαθητές στην ενίσχυση των ικανοτήτων μελετητής τους με την εισαγωγή δεξιοτήτων και τη συμμετοχή σε συζητήσεις για το πώς η έρευνά τους μπορεί να ενημερώσει την πρακτική στην κλινική ψυχολογία της υγείας.

Επιπρόσθετα, η Δρ Τριλίβα οργανωσε για μένα να μιλήσω στο Τμήμα Ψυχολογίας σχετικά με την αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών στην εφαρμοσμένη ψυχολογία της υγείας, έτσι ώστε να ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις τρέχουσες ανάγκες των μαθητών και το τρέχον ελληνικό πλαίσιο. Ήμουν σε θέση να συναντηθώ με πολλούς καθηγητές και μαθητές και να συμμετάσχω σε ανταλλαγή συνεργιών που ενισχύουν τη γνώση μου της ψυχικής υγείας, τις ανισότητες, τη λιτότητα και πολιτιστικές έννοιες σχετικά με τα θέματα αυτά.

Τριλίβα: Η επίσκεψη της Δρ. Ghafoori ήρθε σε μια κατάλληλη στιγμή. Μια στιγμή περισυλλογής στο Τμήμα μας σχετικά με το πρόγραμμα στην Ψυχολογία της Υγείας. Αυτή μας βοήθησε να οριοθετησουμε και να εξετάσουμε τις τρέχουσες κοινωνικές επείγουσες ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας, τα θέματα της εκπαίδευσης των επαγγελματιών ψυχικής υγείας για να καλύψουμε τις ανάγκες ενός πληθυσμού που έχει σοβαρό αντίκτυπο από συνεχείς αλλαγές στον τομέα της υγείας και σοβαρή λιτότητα, και τις ικανότητες της σχολής μας, τους μαθητές μας, και την κοινότητα μας. Ο τρόπος της, και οι διορατικές παρατηρήσεις της οδηγησαν σε διάλογο σχετικά με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην ψυχολογία μέσα στο ελληνικό πλαίσιο.

Επιπλέον, το εργαστήρι-σεμινάριο που διδάξαμε επικεντρώθηκε στην προαγωγή της υγείας μέσα στην κοινότητα και αρκετοί επαγγελματίες παρακολούθησαν την πορεία και ασχολήθηκαν με την έρευνα για τις ανάγκες της κοινότητας, τη ψυχολογία του χρέους, το στίγμα, την αυτοκτονικότητα, και την ενδυνάμωση. Εκτός από την κοινότητα των επαγγελματιών ψυχικής υγείας που παρακολούθησαν το μάθημα, τρία μέλη του νεοσύστατου δικτύου με στόχο τη στήριξη, τη δημιουργία κλίματος αλληλεγγύης, και δημιουργίας αλλαγής, ήρθαν σε μία από τις διαλέξεις και αναζητησαν βοήθεια. Ένας από τους μαθητές μας και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται σε τοπικό δημόσιο νοσοκομείο εργάζεται τώρα μαζί τους. Ήταν προφανές από όλα αυτά που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια και στη συνέχεια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βοήθεια σε θέματα υγείας και ψυχικής υγείας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και προσεκτικές πρωτοβουλίες έρευνας και παρέμβασης μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμές. Το Πρόγραμμα Fulbright Specialist διευκόλυνε τις συνεργασίες που απαιτούνται για να προχωρήσει η βάση γνώσεων για τις παρεμβάσεις που είναι απολύτως απαραίτητες.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια?

Ghafoori: H Δρ Τριλίβα και εγώ, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τη συν-διδασκαλία ενός υβριδικού μαθήματος «Σύνθετα Οικογενειακά Συστήματα Παρεμβάσεων» για μεταπτυχιακούς φοιτητές τόσο στο CSULB όσο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αυτό το μάθημα θα περιλαμβάνει ένα στοιχείο στο οποίο οι μαθητές μου και θα ταξιδέψουν στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και να συμμετάσχουν σε μια σειρά από σεμιναριακά μαθήματα με την Δρ Τριλίβα και τους μαθητές της. Η ανάπτυξη του μαθήματος αυτού εγκρίθηκε από το CSULB και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Σχεδιάζουμε επίσης να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους μαθητές μας να ολοκληρώσουν την έρευνά τους και τη διάδοση του έργου τους σε συνέδρια και μέσω δημοσιεύσεων. Έχω αναπτύξει μια θαυμάσια επαγγελματική και προσωπική σχέση με την Δρ Τριλίβα, και προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας μας.

Τριλίβα: Η Δρ Ghafoori με βοήθησε προσωπικά, τους φοιτητές του Τμήματος Ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και τους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας που εργάζονται στο Ρέθυμνο, να χτίσουν γέφυρες με το California State University στο Λονγκ Μπιτς. Η συνεργασία μας με τα σεμινάρια που σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε στην Κρήτη θα οχυρώσει περαιτέρω τις δομές που δημιουργήθηκαν με την ακαδημαϊκή ανταλλαγή, τον διαπολιτιστικό διάλογο και της γνώσης που είναι μετασχηματιστική τόσο σε προσωπικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

 

 

Αύγουστος 2020 > <
Σ 1 Κ 2 Δ 3 Τ 4 Τ 5 Π 6 Π 7 Σ 8 Κ 9 Δ 10 Τ 11 Τ 12 Π 13 Π 14 Σ 15 Κ 16 Δ 17 Τ 18 Τ 19 Π 20 Π 21 Σ 22 Κ 23 Δ 24 Τ 25 Τ 26 Π 27 Π 28 Σ 29 Κ 30 Δ 31
OUR VIDEOS
U.S. Ambassador Pyatt to American Citizens on COVID-19

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK