Menu

Το Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship άλλαξε τις ζωές των δύο νεαρών Ελλήνων από την Κοζάνη

18 Σεπτεμβρίου 2014

Μιχάλης Χαϊντούτης - Από τη στιγμή που τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής ανακοινώθηκαν και μέχρι τις 28η του Ιουνίου, δεν είχα πραγματικά συνειδητοποιήσει τι πραγματικά το BFTF μου επιφύλασσε. "4 εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με νέους από όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται για τον τομέα της μελέτης που έχω ονειρευτεί για πάντα από τότε που ήμουν παιδί. Τη διπλωματία". Αυτή η σύντομη επισκόπηση του BFTF ακούγεται ρηχή και μέτρια σε όλους BFTFers τώρα. Ωστόσο, όσο υψηλές και αν ήταν οι προσδοκίες μου γύρω από ολόκληρη τη διαμονή στην Αμερική, όλες ξεπεράστηκαν από τις πρώτες κιόλας μέρες του προγράμματος Ben Franklin.

Ο Δρ Allan Louden, ο ιδρυτής του Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Summer Institute, δεν χρειάστηκε πολλά λόγια για να συνοψίσει τους κύριους στόχους του προγράμματος, όταν μας μίλησε την πρώτη μέρα. "Πρώτον, στις 26 Ιουλίου δεν θα είστε ο ίδιος άνθρωπος που είστε σήμερα. Και δεύτερον, στις 26η Ιουλίου όλοι θα κλαίτε." Τότε, όλοι πίστευαν ότι οι δύο δηλώσεις ήταν πολύ σοβαρές, αλλά δεν μας πήρε πολύ χρόνο να το επιβεβαιώσουμε εμείς οι ίδιοι.

Θυμάμαι ακόμα την 28 Ιουνίου, σαν να ήταν χθες. Ήμουν ο πρώτος που έφτασε στην πύλη στην Ουάσιγκτον, DC από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μαζί με την Άννα, που πήγαμε στο ίδιο πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Purdue, Indiana. Σύντομα, γνωστά πρόσωπα από το Facebook άρχισαν να εμφανίζονται. Είχα ήδη μιλήσει με τους περισσότερους από αυτούς στο Facebook ή το Skype. Αφού συγκεντρώθηκαν όλοι οι υπότροφοι μπροστά από την καθορισμένη πύλη και μετά από κάποιες τυπικές ερωτήσεις για να σπάσει ο πάγος, όλοι αποφασίσαμε να περιφερθούμε γύρω από το αεροδρόμιο μαζί μέχρι την ώρα επιβίβασης. Παρά το γεγονός ότι μόλις και μετά βίας ήξερε ο ένας τον άλλον, βρήκαμε σύντομα τρόπους για να έρθουμε πιο κοντά και να ανακαλύψουμε κοινά πάθη και ενδιαφέροντα. Και οι παγκόσμιες φιλίες ξεκίνησαν κάπως έτσι.

Το BFTF είναι μόνο η αρχή, με την έννοια ότι ήταν το πρώτο βήμα προς μια πορεία που ποτέ δεν πίστευα ότι θα βρω τον εαυτό μου. Το BFTF με άλλαξε προς το καλύτερο σε αυτό που είμαι σήμερα, δίνοντάς μου μια νέα αντίληψη στην έννοια της κοινότητας και έναν ισχυρό ενθουσιασμό να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά για να ακολουθήσω μια καριέρα στη διπλωματία, ως εκπρόσωπος της χώρας μου στο εξωτερικό. Το BFTF είναι ο καλύτερος τρόπος για έναν μεγαλύτερο έφηβο να μάθει για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της κοινωνίας των πολιτών και να κερδίσει γνώση και εμπειρία που θα τον εξοπλίσουν για ηγετικούς ρόλους. Εμπνευσμένος από το BFTF, έχω ήδη αρχίσει να αναζητώ παρόμοια προγράμματα, που σχετίζονται με τις διεθνείς σχέσεις, τη συζήτηση και την υπεράσπιση, και θα λάβω μέρος στο MEU Creta 2014 και στην Διάσκεψη «οικοδόμηση της ειρήνης στην Ανατολική Ευρώπη" στο Κισινάου, Μολδαβία και Κίεβο , Ουκρανία, ένα πρόγραμμα που οργανώθηκε από υπότροφο του BFTF 2010.

Είμαι τόσο τυχερός που επιλέχθηκε η περιοχή της Κοζάνης για την ελληνική εκπροσώπηση του BFTF 2014 και είμαι τόσο τυχερός και έχω επιλεχτεί ανάμεσα σε τόσους εξίσου ικανούς μαθητές.

Και πάλι, ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους τους συναδέλφους BFTFers μου! Δεν μπορώ να περιμένω να δω τι επιφυλάσσει το μέλλον για μας και πως θα εξελιχθεί η ζωή του καθενός!

 

DSC 0407

 

Άννα Αλμπάνη - Φέτος μου δόθηκε η εκπληκτική ευκαιρία να ταξιδέψω στις ΗΠΑ ως μέρος ενός προγράμματος που ονομάζεται Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship, ή απλά BFTF. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι για τους νέους φοιτητές, ηλικίας 16-18, για να αναπτύξουν το σεβασμό και την κατανόηση προς το καθένα και ο καθένας προ τους πολιτισμούς και τις διαφορές, αλλά και να μάθουν να ασκούν διπλωματία. Και χάρη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορώ τώρα να πω ότι έχω συναντήσει και έχω γίνει φίλη με παιδιά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από 34 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Ο αμοιβαίος σεβασμός που έχουμε τώρα ο ένας για τον άλλο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αλλά κατέληξε να είναι κάτι περισσότερο από σεβασμός. Καλούμε τώρα τους εαυτούς μας μια οικογένεια. Οι μέντορες μας είναι τώρα περισσότερο σαν φίλοι μας. Είμαστε σαν αδέλφια. Και ξέρουμε ότι θα είμαστε πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον.

Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό το πρόγραμμα έχει αλλάξει κατά έναν τρόπο τη δική μου άποψη. Έχω μάθει ότι όλα όσα λέγονται για τις χώρες και τους ανθρώπους της, δεν είναι, σε κάθε περίπτωση πάντα αλήθεια. Έχω αναπτύξει φιλίες που είμαι βέβαιη ότι πρόκειται να διαρκέσουν για το υπόλοιπο της ζωής μου και αν είχα την ευκαιρία θα ήθελα να πιέσω το κουμπί "επανάληψη". Το BFTF είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής και είμαι τόσο ευγνώμων που πήρα μέρος σε αυτήν.

 

Ιανουάριος 2021 > <
Π 1 Σ 2 Κ 3 Δ 4 Τ 5 Τ 6 Π 7 Π 8 Σ 9 Κ 10 Δ 11 Τ 12 Τ 13 Π 14 Π 15 Σ 16 Κ 17 Δ 18 Τ 19 Τ 20 Π 21 Π 22 Σ 23 Κ 24 Δ 25 Τ 26 Τ 27 Π 28 Π 29 Σ 30 Κ 31
OUR VIDEOS
U.S. Ambassador Pyatt to American Citizens on COVID-19

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK