Menu

«ΤΟ ΣΥΝ - ΜΟΥΣΕΙΟ: Συνέργειες, συνεταιρισμοί και συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας των πολιτών και όχι μόνο.»

29 Νοεμβρίου 2018
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "Το Συν - Μουσείο"
Συνέργειες, Συνεταιρισμοί και Συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας πολιτών και όχι μόνο
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138
THU 29/11/2018 
 
Tο Μουσείο Μπενάκη, η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το British Council, σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, διοργανώνουν το ολοήμερο συνέδριο «ΤΟ ΣΥΝ - ΜΟΥΣΕΙΟ: Συνέργειες, συνεταιρισμοί και συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας των πολιτών και όχι μόνο.»
Καθώς διαλύονται τα στεγανά ανάμεσα σε παραδοσιακούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, έχει έρθει η στιγμή να αναγνωρίσουν τα μουσεία την έννοια της “συνέργειας” ως το νέο τους κεφάλαιο. Η δημιουργία μιας κουλτούρας συνεργασίας –τόσο στις εσωτερικές τους δομές όσο και στις εξωτερικές τους σχέσεις– αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για να επιτύχουν τα μουσεία μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο τους, αλλά και να εκπληρώσουν την κοινωνική αποστολή τους. 
 
Σε ολόκληρο τον κόσμο πολλά μουσεία συνεργάζονται με διαφορετικές κοινωνικές δομές και οργανώσεις, επενδύοντας σε συμπράξεις με φαινομενικά μη αναμενόμενους συνεργάτες: από διοργανωτές ποδηλατικών ξεναγήσεων και εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις τεχνολογίας, μέχρι γηροκομεία, νοσοκομεία, θέατρα και εταιρείες. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί συνειδητοποιούν πως με την ευρεία ανταλλαγή εμπειριών και με την συν-ένωση δυνάμεων αποκτούν ισχυρότερα ερείσματα μέσα στις κοινότητες τις οποίες υπηρετούν και εκπροσωπούν. Οι συνέργειες εκδημοκρατίζουν τα μουσεία, επηρεάζουν καταλυτικά και με τρόπο θετικό την εξωτερική τους προβολή, συμβάλλουν στη διεύρυνση του κοινού τους, στη βιωσιμότητα και την οικονομική τους ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, το φετινό Συνέδριο για τα Μουσεία θα προβάλει εμπνευσμένα παραδείγματα συμπράξεων και συνεργειών από τις Η.Π.Α., τη Βρετανία, την Γερμανία και την Ελλάδα. Θα αναζητήσει τους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να εντάξουν ποικίλες συνέργειες στον προγραμματισμό τους, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσκαλέσουν διαφορετικές κοινότητες και πρωτοβουλίες να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας του προγράμματός τους.
Καλεσμένοι ομιλητές είναι οι:
 
Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ελλάδα)
Θάνος Αργυρόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής, Marina Abramovic Institute (Η.Π.Α)
Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Εκτελεστικός Διευθυντής, Athens Partnership (Ελλάδα)
Γιάννης Κουκμάς, Διευθυντής Ανάπτυξης και Συμμετοχής Κοινού, Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Ελλάδα)
Barbara Polla, Ιδρύτρια, Sharing Perama project (Ελλάδα)
Patrick Presch, Επιμελητής Εκπαίδευσης, Τμήμα Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Κοινού, Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου (Γερμανία)
Carol Rogers ΜΒΕ, Εκτελεστική Διευθύντρια, Τομέας Εκπαίδευσης και Επισκεπτών, Εθνικά Μουσεία Λίβερπουλ (Βρετανία)
Adam Rozan, Διευθυντής Προγραμμάτων και Ανάπτυξης Κοινού, Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας, Ίδρυμα Σμιθσόνιαν & Επίκουρος Καθηγητής, Harvard University Extension School (Η.Π.Α.)
Γιώργος Σαχίνης, Συν-Ιδρυτής, Όχι Παίζουμε/Urban Dig Project (Ελλάδα)
Scott Stulen, Πρόεδρος και Διευθυντής, Μουσείο Τέχνης Φίλμπρουκ (Η.Π.Α.)
Μόνικα Νίκη Τσιλιμπέρδη, Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διεθνών Συνεργειών και Προώθησης της Επιχειρηματικότητας, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ελλάδα)
Βασίλης Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής, Οργανισμός Bios & Συν-Ιδρυτής, European Creative Hubs network (Ελλάδα)
 
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμβατικές και μη συμβατικές συμπράξεις, εμπορικούς ή μη συνασπισμούς, αλλά και διαθεματικές και διατμηματικές συνεργασίες.
 
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και του Δήμου Αθηναίων.
 
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά καθώς και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Εγγραφή στο συνέδριο εδώ από Δευτέρα 19 Νοεμβρίου
 
Το συνέδριο θα βιντεοσκοπηθεί και θα είναι διαθέσιμο στη σελίδα του blod.gr.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από τις 16.30-19.00, θα λάβει χώρα η ειδική εκδήλωση Museum World Café: Μια άσκηση συνεργειών για επαγγελματίες του πολιτισμού από ιδρύματα και την κοινωνία των πολιτών. Μέσα από τη δημιουργία πιλοτικών ομάδων εργασίας από επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού, η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της συνεργασίας, της ανταλλαγής απόψεων και της παραγωγής ιδεών σχετικά με ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν στο πολιτιστικό οικοσύστημα της Αθήνας.
Η εκδήλωση Museum World Café πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων μέσα από το έργο R.O.C.K. που συν-χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αίτημα συμμετοχής στο World Café εδώ από Δευτέρα 19 Νοεμβρίου
 
Στις 30 Νοεμβρίου το συνέδριο θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (εντός εγκαταστάσεων ΔΕΘ) 11:00 – 18:00.  Το συνέδριο διοργανώνεται με την συνεργασία του Γενικού Προξενείου των Η.Π.Α., του Μουσείου Μπενάκη, του British Council και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμόυ και του Δήμου Θεσσαλονίκης.  
HASHTAG ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
#CoMuseum2018
 
TAGS + Προσθήκη 
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ 
ΕΙΣΙΤΗΡΙA 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138 
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
29.11.2018, 9:00 - 19:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙA:
Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη προ-εγγραφή. Προ-εγγραφές στο συνέδριο θα γίνουν μέσω Eventbrite από τις 19.11.2018 
 
Νοέμβριος 2020 > <
Κ 1 Δ 2 Τ 3 Τ 4 Π 5 Π 6 Σ 7 Κ 8 Δ 9 Τ 10 Τ 11 Π 12 Π 13 Σ 14 Κ 15 Δ 16 Τ 17 Τ 18 Π 19 Π 20 Σ 21 Κ 22 Δ 23 Τ 24 Τ 25 Π 26 Π 27 Σ 28 Κ 29 Δ 30
OUR VIDEOS
U.S. Ambassador Pyatt to American Citizens on COVID-19

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK