Menu

Σύγχρονο Αμερικάνικο Ντοκιμαντέρ

10 Μαρτίου 2014

Δυο σημαντικοί Αμερικανοί κινηματογραφιστές έρχονται στην Ελλάδα για προβολές και εργαστήρια

10-27 Μαρτίου 2014

Αθήνα - Νάουσα- Θεσσαλονίκη

Το Αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι τις 27 Μαρτίου σε Αθήνα, Νάουσα και Θεσσαλονίκη, μας προσκαλεί να απολαύσουμε βραβευμένες ταινίες της ανεξάρτητης αμερικανικής παραγωγής των τελευταίων δυο ετών. Κάνοντας στάση σε τρεις πόλεις της Ελλάδας, το αφιέρωμα αυτό ανοίγει ένα παράθυρο στη σύγχρονη κινηματογραφία αλλά και σε άγνωστες πτυχές της αμερικανικής κοινωνίας.

Μέσα από τις 12 ταινίες του προγράμματος, ταξιδεύουμε από το Σαν Ντιέγκο, όπου μια 15χρονη άστεγη και παράνομη μετανάστρια αρνείται να εγκαταλείψει το όνειρό της να γίνει ζωγράφος, έως την Αλάσκα όπου ένας φωτογράφος ρισκάρει τη ζωή του για να τεκμηριώσει τις έρευνες για την κλιματική αλλαγή. Αλλά και πίσω στο 1958, όπου ένα ζευγάρι τα βάζει με 24 πολιτείες της Αμερικής στον οπισθοδρομικό Νότο. Αυτός είναι λευκός και αυτή είναι Αφρικανικής καταγωγής και ο γάμος τους θεωρείται κακούργημα.

Ειδικά για το Αφιέρωμα θα ταξιδεύσουν στην Ελλάδα δύο εξπέρ του είδους, ο σκηνοθέτης Chris Kenneally και η παραγωγός Andrea Meditch, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε το ντοκιμαντέρ μέσα από σειρά συζητήσεων με το κοινό και εργαστηρίων για κινηματογραφιστές και σινεφίλ.

H ταινία του Chris Kenneally "Side by Side" θα ανοίξει το Αφιέρωμα με μια προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία του σκηνοθέτη, στις 10 Μαρτίου. O πρωταγωνιστής της ταινίας Keanu Reeves αναλαμβάνει ρόλο ντετέκτιβ του σελιλόιντ και ερευνά πού πήγε η μαγεία του φιλμ και ποιοι σκηνοθέτες έχουν ταχθεί στο πλευρό της ψηφιακής επανάστασης. Συμμετέχουν κορυφαίοι δημιουργοί όπως οι George Lucas, James Cameron, David Fincher, David Lynch, Martin Scorsese, Christopher Nolan, Lars von Trier και πολλοί άλλοι.

Το Αφιέρωμα θα συνεχιστεί στη Νάουσα με προβολές και συζήτησεις με το κοινό, στις 13 Μαρτίου, ενώ θα ολοκληρωθεί με την προβολή της τελευταίας παραγωγή της Andrea Meditch, "Dangerous Acts Starring The Unstable Elements Of Belarus" (σκην.Madeleine Sackler) σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, στο πλαίσο του Φεστιβάλ Ντοκιναντέρ Θεσσαλονίκης, στις 15 Μαρτίου.

Η Meditch είναι παραγωγός της βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας "Man on Wire" του James Marsh, αλλά και των υποψήφιων για Όσκαρ "Encounters at the End of the World" και "Grizzly Man" του Werner Herzog. Θέλοντας να μοιραστεί την πολυετή της εμπειρία σε βραβευμένα ντοκιμαντέρ, η Meditch θα συνομιλήσει με ερασιτέχνες, απλούς σινεφίλ αλλά και επαγγελματίες για τα σημαντικά στοιχεία της παραγωγής πριν και μετά τα γυρίσματα, προσφέροντας έναν πρακτικό οδηγό ντοκιμαντέρ, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι τη μεγάλη οθόνη.

Το Αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ διοργανώνεται από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα σε συνεργασία με το Exile Room, ένα μη κυβερνητικό οργανισμό που προωθεί το ντοκιμαντέρ και προσφέρει έμπνευση και εκπαίδευση σε σινεφίλ, επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές μέσα από προβολές, εργαστήρια και ομιλίες. Για το Αφιέρωμα συνεργάζονται επίσης, η ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας.

Για συνεντεύξεις με τους δυο Αμερικανούς προσκεκλημένους, επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στο 210 720 2098 ή vorvolakosg@state.gov.

*** ΠΡΟΒΟΛΕΣ***

ΑΘΗΝΑ

Δευτέρα 10/3 @ ΤΑΝΙΟΘΗΚΗ της Ελλάδος

Side by Side, 99' (2012) του Christopher Kenneally @ 20:00

Ο Keanu Reeves μετατρέπεται σε ντετέκτιβ του σελιλόιντ: που πήγε η μαγεία του φιλμ και ποιοι σκηνοθέτες έχουν ταχθεί στο πλευρό της ψηφιακής επανάστασης;

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη ChristopherKenneally και την παραγωγό AndreaMeditch.

ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛEYΘΕΡΗ - ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚOYΣ YΠOΤΙΤΛΟΥΣ

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, Κεραμικός, τηλ: 210 3609695, www.tainiothiki.gr

Τρίτη 11/3 @ EXILE ROOM

Τις ταινίες προλογίζει η AndreaMeditch

Brooklyn Castle, 101' (2012) της Katie Dellamaggiore @ 19:00

Ίσως το μοναδικό σχολείο στον κόσμο όπου αν θέλεις να είσαι cool πρέπει να ξέρεις να παίζεις σκάκι!

Chasing Ice, 75' (2012) του Jeff Orlowski @ 21:00

Ένας φωτογράφος του National Geographic μετατρέπει το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο σε έργο τέχνης.

ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛEYΘΕΡΗ - ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚOYΣ YΠOΤΙΤΛΟΥΣ

Exile Room, Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, τηλ 210 3223394, www.exileroom.gr

Τετάρτη 12/3 @ EXILE ROOM

Τις ταινίες προλογίζει ο ChrisKenneally

First Position, 95' (2011) της Bess Kargman @ 19:00

Έξι λιλιπούτειοι χορευτές ετοιμάζονται πυρετωδώς για έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς μπαλέτου στη Νέα Υόρκη.

La Source, 71' (2012) του Patrick Shen @ 21:00

Επιστάτης στο Princeton University το πρωί και ταξιτζής το βράδυ, ο Josue επιστρέφει στην Αϊτή για να φέρει στο χωριό του τρεχούμενο νερό.

ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛEYΘΕΡΗ - ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚOYΣ YΠOΤΙΤΛΟΥΣ

Exile Room, Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, τηλ 210 3223394, www.exileroom.gr

ΝΑΟΥΣΑ

Πέμπτη 13/3 @ Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους

Παρουσίαση και συζήτηση με το σκηνοθέτη ChristopherKenneally και την παραγωγό AndreaMeditch @ 18:00-19:00

Δύο αυθεντίες του ντοκιμαντέρ συνομιλούν με μαθητές και σινεφίλ για τις ταινίες τεκμηρίωσης. Τί επίδραση έχει μέσα και έξω από τις αίθουσες μια ταινία που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα; Εισαγωγή από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας κ. Νίκο Κουτσογιάννη.

ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ

Side by Side, 99' (2012) του Christopher Kenneally @ 19.30

Ο Keanu Reeves μετατρέπεται σε ντετέκτιβ του σελιλόιντ: που πήγε η μαγεία του φιλμ και ποιοι σκηνοθέτες έχουν ταχθεί στο πλευρό της ψηφιακής επανάστασης;

ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛEYΘΕΡΗ - ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚOYΣ YΠOΤΙΤΛΟΥΣ

Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους, Ισβόρια Νάουσσας, τηλ 23320 43437, www.sxoliaristotelous.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σάββατο 15/3 @ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣ/ΝΙKΗΣ

Dangerous Acts Starring The Unstable Elements Of Belarus, 76' (2013) της Madeleine Sackler. Τα μέλη του Free Theater στη Λευκορωσία, το μοναδικό δικτατορικό καθεστώς στην Ευρώπη, ανεβαίνουν κάθε βράδυ στη σκηνή υπό την απειλή λογοκρισίας, φυλάκισης και εξορίας.Τίποτα όμως δεν μπορεί να κάνει αυτή την ανατρεπτική παρέα ονειροπόλων να κλείσει το στόμα!

Θα ακολουθήσει συζήτηση με την παραγωγό AndreaMeditch

*** ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ***

ΑΘΗΝΑ

Τρίτη 11/3

#1 Christopher Kenneally @ 16:00-18:00

The evolution and revolution of digital filmmaking

Ευχή ή κατάρα; Η ψηφιακή τεχνολογία άλλαξε τα πάντα στον κινηματογράφο. Τι έγινε από τότε που εξαφανίστηκε το φιλμ, τι χάσαμε και τι κερδίσαμε; Το μέλλον διαγράφεται συναρπαστικό αν και το παρελθόν παραμένει γοητευτικό.

Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά,

Είσοδος: Ελεύθερη

Δήλωση συμμετοχής: exile.room@gmail.com, τηλ. 210 3223394

Exile Room, Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, τηλ 210 3223394, www.exileroom.gr

#2 Andrea Meditch @ 16:00-18:00

One-on-one Pitching Training

Η πρώην commissioning editor του Discovery Channel προσφέρει εξειδικευμένη εκπαίδευση σε περιορισμένο αριθμό Έλληνων ντοκιμαντεριστών που ετοιμάζονται να διασχίσουν τα σύνορα.

Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά,

Είσοδος: Ελεύθερη

Δήλωση συμμετοχής: exile.room@gmail.com, τηλ. 210 3223394

Exile Room, Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, τηλ 210 3223394, www.exileroom.gr

Τετάρτη 12/3

#1 Andrea Meditch @ 16:00-18:00

The Producer Masterclass

Η παραγωγός του Οσκαρικού "Man on Wire" του James Marsh και των "Encounters at the End of the World" και "Grizzly Man" του Werner Herzog μιλάει για τα 'τι και πώς' της παραγωγής ντοκιμαντέρ πριν και μετά τα γυρίσματα.

Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά,

Είσοδος: Ελεύθερη

Δήλωση συμμετοχής: exile.room@gmail.com, τηλ 210 3223394

Exile Room, Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, τηλ 210 3223394, www.exileroom.gr

#2 Christopher Kenneally @ 16:00-18:00

The evolution and revolution of digital filmmaking

Ευχή ή κατάρα; Η ψηφιακή τεχνολογία άλλαξε τα πάντα στον κινηματογράφο. Τι έγινε από τότε που εξαφανίστηκε το φιλμ, τι χάσαμε και τι κερδίσαμε; Το μέλλον διαγράφεται συναρπαστικό αν και το παρελθόν παραμένει γοητευτικό. Εισαγωγή από τον υπεύθυνο σπουδών στο τμήμα Digital Film Making της SAE Athens, Λευτέρη Χαρίτο.

Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά,

Είσοδος: Ελεύθερη

Δήλωση συμμετοχής: SAE Athens

SAE Athens, Κοραή 2, Μοσχάτο, τηλ 210 3217661, http://athens.sae.edu

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Παρασκευή 14/3

Christopher Kenneally @ 12:30-14:30

The evolution and revolution of digital filmmaking

Ευχή ή κατάρα; Η ψηφιακή τεχνολογία άλλαξε τα πάντα στον κινηματογράφο. Τι έγινε από τότε που εξαφανίστηκε το φιλμ, τι χάσαμε και τι κερδίσαμε; Το μέλλον διαγράφεται συναρπαστικό αν και το παρελθόν παραμένει γοητευτικό. Εισαγωγή από την αναπληρώτρια καθηγήτρια παραγωγής κινηματογράφου του Τμήματος Κιν/φου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Δέσποινας Μουζάκη.

Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά,

Είσοδος: Ελεύθερη

Δήλωση συμμετοχής: Τμήμα Κινηματογράφου Α.Π.Θ.

Αίθουσα Προβολων του Τμηματος Κιν/Φου του Α.Π.Θ.,www.film.auth.gr

Σάββατο 15/3

Andrea Meditch @ 11:00-13:00

Το Ντοκιμαντέρ από το Α ως το Ω

Η παραγωγός του Οσκαρικού "Man on Wire" του James Marsh και των "Encounters at the End of the World" και "Grizzly Man"του Werner Herzog προσφέρει ένα πρακτικό οδηγό ντοκιμαντέρ, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι και τη μεγάλη οθόνη.

Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά,

Είσοδος: Ελεύθερη

Δήλωση συμμετοχής: Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Ελ Βενιζέλου 14 & Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 241010, www.metropolitan.edu.gr

***ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΣ***

Αθήνα

Πέμπτη 20/3 @ EXILE ROOM

Trash Dance, 68' (2012) του Andrew Garrison @ 19:00

Μερικές φορές η έμπνευση βρίσκεται στα πιο απίθανα μέρη. Μια χορογράφος πείθει σκουπιδιάρηδες στο Τέξας να πάρουν μέρος σε μια μοναδική παράσταση!

The Loving Story, 77' (2011) της Nancy Buirski @ 21:00

Ένα ζευγάρι στον οπισθοδρομικό Νότο τα βάζει με 24 πολιτείες της Αμερικής. Αυτός είναι λευκός και αυτή είναι Αφρικανικής καταγωγής και, εν έτη 1958, ο γάμος του θεωρείται κακούργημα.

ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛEYΘΕΡΗ - ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚOYΣ YΠOΤΙΤΛΟΥΣ

Exile Room, Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, τηλ 210 3223394, www.exileroom.gr

Πέμπτη 27/3 @ EXILE ROOM

OBΠΡΟOL

Re:Generation, 75' (2011) του Amir Bar-Lev @ 19:00

Γνωστοί DJs και electro μουσικοί συνεργάζονται με θρύλους της RnB, τζαζίστες και ορχηστικές ιδιοφυΐες σε ένα γαργαλιστικό μουσικό πείραμα. Συμμετέχουν: The Crystal Method, Erykah Badu, Skrillex, Mark Ronson κ.α.

Inocente / Paraiso / Mondays at Racine, 90' @ 21:00

Οσκαρικά και άλλα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που θα σας ανοίξουν τα μάτια, θα σας κόψουν την ανάσα και θα σας συγκινήσουν.

ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛEYΘΕΡΗ - ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚOYΣ YΠOΤΙΤΛΟΥΣ

Exile Room, Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, τηλ 210 3223394, www.exileroom.gr

Απρίλιος 2020 > <
Τ 1 Π 2 Π 3 Σ 4 Κ 5 Δ 6 Τ 7 Τ 8 Π 9 Π 10 Σ 11 Κ 12 Δ 13 Τ 14 Τ 15 Π 16 Π 17 Σ 18 Κ 19 Δ 20 Τ 21 Τ 22 Π 23 Π 24 Σ 25 Κ 26 Δ 27 Τ 28 Τ 29 Π 30
OUR VIDEOS
U.S. Ambassador Pyatt to American Citizens on COVID-19

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK