ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επενδύοντας στην Εκπαίδευση. Μαζί.

“Η συνεργασία και οι συνέργειες στην Εκπαίδευση είναι το έρεισμα για να δημιουργείς κάθε μέρα και κάτι νέο, κάτι καινούργιο.”

Ιστορίες του σήμερα που μας γεμίζουν αισιοδοξία. Και το μέλλον, ένας λευκός καμβάς που περιμένει να γραφτεί. Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί. Ελλάδα – Αμερική.

“Για τη γενιά μου, η Αμερική ήταν ανέκαθεν το ιδανικό μέρος για να σπουδάσει κανείς στο εξωτερικό, επομένως οι σπουδές μου εκεί ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο αυτού. Πάντοτε όμως είχα ένα πάθος να γυρίσω πίσω”, αναφέρει ο Πάνος Κανέλλης.

“Οι πιο δύσκολες στιγμές όταν ήμουν στην Αμερική, ήταν αυτές του νόστου. Της νοσταλγίας για την Ελλάδα. Όταν όμως γύρισα στην Ελλάδα, το 1981, δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ κυρίως σε σχέση με τον τρόπο που γίνονταν ότε τα πράγματα εδώ. Αυτό που με ξένισε ήταν ότι συνειδητοποίησα πως, το ότι είχα ζήσει σε μια άλλη χώρα με έναν άλλον πολιτισμό, με είχε αλλάξει. Ποτέ όμως δεν αμφισβήτησα τι μπορώ να κάνω εδώ. Κι αυτή η αυτοπεποίθηση είναι το πολυτιμότερο δώρο που μου έκανε η Αμερική.”, προσθέτει.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ/
ΕΥΑ ΒΑΡΕΛΛΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

Οι Πάνος Κανέλλης και Εύα Βαρελλά Κανέλλη είναι Πρόεδρος Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής & Perrotis College, και αντίστοιχα, Διευθύντρια Υπηρεσιών Σπουδαστών Perrotis College.

Όπου και να είσαι μπορείς να πετύχεις αυτά που θέλεις, να φτάσεις εκεί που θέλεις. Απλά εδώ ίσως παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο.

“Όταν μου πρότειναν τη θέση στη Γεωργική Σχολή είδα ότι έχει μία μοναδικότητα που συνδυαζόταν με την έως τότε πορεία μου: η σχολή συνδυάζει το εκπαιδευτικό και το επιχειρησιακό κομμάτι στο έπακρο. Αντίστοιχα η δική μου διαδρομή συνδύαζε αντίστοιχα εκπαιδευτικό κομμάτι, έρευνα και μάνατζμεντ, κι αυτό έκανε ένα πολύ καλό πάντρεμα με τον ρόλο μου εδώ.”.

“Με την ανάληψη των καθηκόντων μου εδώ, διαπίστωσα πως η σχολή μας χρειαζόταν μεγαλύτερη εξωστρέφεια, ανοιχτότητα στο κομμάτι της Τεχνολογίας και συνέργειες. Όλα μαζί θα μας βοηθούσαν να ενισχύσουμε τα ακαδημαϊκά της προγράμματα, υλοποιώντας την αποστολή και το όραμά μας.

“Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη έλλειψη βιωματικής εκπαίδευσης. Η δική μου φιλοσοφία είναι πως είναι σημαντικό για μια κοινωνία οι άνθρωποι να έχουν τέτοια ερεθίσματα από πολύ μικρή ηλικία. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε επιπλέον βαθμίδες εκπαίδευσης εκτός του Λυκείου, ενσωματώνοντας στοιχεία και ιδέες από αντίστοιχα προγράμματα που ανακαλύψαμε με την Εύα στην Αμερική.”

“Επιπλέον, μέσα στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αμερικανικού στοιχείου στη Γεωργική Σχολή, δημιουργήσαμε μια σειρά από προγράμματατα ανταλλαγών: πλέον μπορούμε να στέλνουμε παιδιά από την Ελλάδα για σύντομες επισκέψεις στην Αμερική, αλλά και από την Αμερική στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να έχουν διαφορετικά ερεθίσματα και αυτό λειτουργεί αμφίδρομα.“

“Κάθε παιδί από την Ελλάδα έχει και μία ιστορία που τα πανεπιστήμια στην Αμερική τη θέλουν, γιατί η διαφορετικότητά της το κάνει μοναδικό. Αυτό τους προσφέρει μια ποικιλομορφία που επιζητούν. Είναι μοχλός εξέλιξης γι’ αυτούς η διαφορετικότητα. Και γι’ αυτό ακριβώς τη χρειάζονται“, συμπληρώνει η Εύα Βαρελλά Κανέλλη.

“Εκτός όμως από τα προγράμματα αυτά, η συνεργασία που έχουμε από επιχειρήσεις μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη δουλειά που κάνουμε στο Κολέγιο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το κέντρο επιχειρηματικότητας που ιδρύσαμε πριν λίγα χρόνια. Ξεκινήσαμε με νέα παιδιά βοηθώντας τους να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν, να φτιάξουν ένα business plan, να βρουν χρηματοδότηση από όπου μπορούσαν. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων της Σχολής αποτελείται από εξωτερικά προγράμματα. Η συνεργασία με εταιρείες και οργανισμούς σε όλο αυτό το κομμάτι είναι ζωτικής φύσης”, συνεχίζει ο Πάνος Κανέλλης.

“Το να δημιουργείς κάθε μέρα κάτι καινούργιο είναι ζωή. Το να μπορώ να ξεκινάω καινούργια πράγματα, να είμαι δίπλα σε παιδιά και να προσφέρω ό,τι μπορώ περισσότερο είναι το ισχυρότερο κίνητρο για μένα.”

“Καταλαβαίνω την ανάγκη να βελτιωθούμε, να εκτεθούμε σε εξωτερικά ερεθίσματα, να αποκτήσουμε εμπειρίες καινούργιες, διαφορετικές. Κάποτε όμως έρχεται η στιγμή που καθένας αποφασίζει πού θέλει να ανήκει. Οι Αμερικανοί λένε “σπίτι είναι όπου είναι η καρδιά σου. Εμένα η καρδιά μου ήταν πάντα στην Ελλάδα.”

“Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον δουλειές για νέους ανθρώπους και σταδιακά θα δημιουργούνται όλο και περισσότερες. Υπάρχουν και δημιουργούνται διαρκώς νέες ευκαιρίες. Πολλές φορές αυτές οι ευκαιρίες απαιτούν και ορισμένες θυσίες στην αρχή, λίγη υπομονή και πολλή επιμονή.”

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΕΡΜΠΟΣ

Ο Σωτήρης Σέρμπος είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Fulbright Fellow.

Ως υπότροφος Fulbright ήρθα σε επαφή με πολλές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου και έμαθα να βλέπω πώς με βάση το σήμερα, θα χτίσουμε το μέλλον.

“Στην Εκπαίδευση είναι σημαντικό να προσφέρουμε τις πολλές αλήθειες του κόσμου που μας περιβάλλει. Και μέσα από αυτές, οι σπουδαστές να διαμορφώνουν τα εργαλεία τους, μέσα από τη σύνθεση και την ανάλυση πληροφορίας. Να εμπνέονται από την κατανόηση, να κάνουν πράξη τη θεωρία.”.

Ελλάδα – Αμερική. Δεσμός έμπνευσης, για ανθρώπους που αφουγκράζονται τον κόσμο μας, καινοτομούν, και δημιουργούν το αύριο.

“Το μέλλον χτίζεται στο σήμερα και είναι οι προκλήσεις με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι τις οποίες θα πρέπει να ξεπερνάμε, για να πηγαίνουμε μπροστά. Στη συνεχή ανάγκη για εξέλιξη, η Εκπαίδευση βρίσκεται στη βάση κάθε προσπάθειας που επιχειρείται: “Είναι το θεμέλιο που μοιραζόμαστε με λαούς που ενστερνίζονται τα ίδια ιδεώδη με μας, που θέλουν να προσφέρουν τα εφόδια που αποκτούν πίσω στην κοινότητα, που υπηρετούν πιστά την ανθρώπινη γέφυρα αξιών, η οποία γίνεται ολοένα δυνατότερη μέρα με τη μέρα”, αναφέρει ο κ. Σέρμπος.

“Μέσα από τη συνεργασία και την αξιοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, όπως το Fulbright της Αμερικής, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα Πανεπιστήμιο με κέντρο τον άνθρωπο, εξοπλισμένο με βαθιά εμπειρία και τεχνογνωσία που θα μας επιτρέψει να δούμε καθαρότερα τον κόσμο και να κάνουμε πράξη το Ελληνικό Όνειρο. Μαζί.”