EΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ανοίγουμε δρόμο στα όνειρα

EΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Πώς οι προσωπικές διαδρομές διαφορετικών ανθρώπων μετουσιώνονται σε μέρη μιας συλλογικότητας στην οποία αποτυπώνονται η σχέση φιλίας μεταξύ δύο χωρών και μια δέσμη αξιών ικανή να παρακινήσει, να κινητοποιήσει, να εμπνεύσει; Απάντηση δίνουν ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν, συνθέτοντας ένα συλλογικό έργο φτιαγμένο από εμπειρίες που αντικατοπτρίζουν το βάθος και την ουσία στην ιστορική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Ιστορίες έμπνευσης, σύμβολα της επόμενης μέρας

Αφετηρία, οι πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που τα κατάφεραν και χάραξαν σημαντική πορεία στον τομέα τους (Τέχνες, Επιστήμες, Καινοτομία, Αθλητισμός, Κοινωνική Δράση, Τεχνολογία) ανθρώπους που ξεχωρίζουν γιατί ανήκουν σε εκείνους που αισιοδοξούν, επιμένουν, προσπαθούν, εμπνέοντας όσους εργάζονται συλλογικά για να δημιουργήσουν το αύριο· και που με συστηματική δουλειά οδηγούν τα πράγματα στο επόμενο βήμα.

Η δύναμη των αφηγούμενων ιστοριών, οι στιγμές, οι σκέψεις και οι εμπειρίες που μοιράζονται, συνοδεύονται από μια προβολή 3D mapping η οποία αποτυπώνει συμβολικά την κυρίαρχη σε κάθε τομέα έννοια, που μαζί με μια σειρά από συνυποδηλώσεις, συνθέτουν το κοινό αξιακό σύμπαν των δύο χωρών, Ελλάδας και ΗΠΑ, μέσα στο οποίο υπάρχουν, εμπνέονται, αλληλεπιδρούν και αναπτύσσονται.

Έννοιες όπως η συνεργασία, η φροντίδα, το όνειρο, το πάθος, η αλληλεγγύη, και η πίστη στους νέους μετατρέπονται σε Τέχνη προς όφελος της επικοινωνίας και, με όχημα την καινοτόμα ιδέα ενός creative agency, μεταμορφώνονται σε σύμβολα που, κινούμενα με τρόπο δυναμικό, μετασχηματίζονται διαρκώς, περνώντας μας από τη μια ιστορία στην άλλη όσο αυτές ζωντανεύουν μέσα από την αφήγηση. Συνθέτουν, έτσι, μία ενιαία ιστορία που διαρκώς εξελίσσεται, με συνέχεια και διάρκεια μέσα στον χρόνο.

 

Ένα συλλογικό έργο: από την εμπειρία, στη δημιουργία

Ποιός είναι όμως ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τις ιστορίες αυτές, μετατρέποντάς τις σε ουσιαστικό κομμάτι της μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ;

Είναι οι κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες, και βρίσκονται στα θεμέλια του συλλογικού έργου φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών – που λίγο καιρό πριν αποτυπώθηκε συμβολικά σε μια in situ εγκατάσταση όπου άνθρωποι εργάστηκαν συλλογικά και μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις ιδέες τους, προκειμένου να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό, που ανήκει σε όλους. Σύμβολο της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τo έργο δημιουργήθηκε στην πρώτη φάση της καμπάνιας #makingithappen, ενόσω οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ – κατά τη διάρκεια της οποίας εκτέθηκε και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο κοινό.

 

ΔΕΘ 2018: ΗΠΑ Τιμώμενη Χώρα | Ένα συλλογικό έργο

Στη βάση του έργου, μια μεταλλική κατασκευή από κύβους που τοποθετούνταν ο ένας πάνω στον άλλο. Καρδιά αυτού του πλέγματος μια σφαίρα που ξεπερνούσε τα όρια του κατασκευάσματος και λειτουργούσε σαν επιφάνεια προβολής για βίντεο και στοιχεία design – αποτυπώνοντας τη γόνιμη σχέση Ελλάδας-Αμερικής, η οποία διατρέχει το φάσμα της Ιστορίας και τροφοδοτεί τις από κοινού προσπάθειές μας για την διαμόρφωση του κόσμου μας.

Animation, ζωγραφική, ήχοι και μουσική στα χέρια καλλιτεχνών, συνομιλούσαν με ιστορίες έξι ξεχωριστών ανθρώπων που εργάστηκαν στην Αμερική, επηρεάστηκαν βαθιά από αυτήν τη σχέση και έφεραν πίσω στην χώρα τους ανεκτίμητα οφέλη. Συναντήθηκαν για να δώσουν πνοή σε ένα έργο που εκφράζει κοινές αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ανοιχτή στην διαφορετικότητα κοινωνία και το πάθος για πρόοδο.

Μια επισφράγιση ότι μέσα από την συνεργασία, μπορούμε να οικοδομήσουμε το σήμερα και το αύριο. Μαζί.