ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ανοίγουμε δρόμο στα όνειρα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ανοίγουμε δρόμο στην Επιχειρηματικότητα. Μαζί.

«Το επιχειρείν, και ειδικά ο τουρισμός, είναι ένας τομέας εξαιρετικά ανθρωποκεντρικός. Η συνεργασία είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξει ανάπτυξη. Μόνο αν δουλέψουμε συνειδητά μαζί μπορούμε πραγματικά να αναδείξουμε τον Ελληνικό Τουρισμό σε κάτι ακόμη πιο ξεχωριστό».

Ιστορίες ανθρώπων που πιστεύουν στον εαυτό τους, τολμούν και επιλέγουν τον δρόμο του μαζί, κάνοντας το όνειρο πράξη. Ελλάδα – Αμερική.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΓΑΠΗ ΣΜΠΩΚΟΥ

Η Αγάπη Σμπώκου είναι Διευθύνουσα σύμβουλος των PHĀEA Resorts, μιας από τις κορυφαίες ξενοδοχειακές εταιρείες της Ελλάδας και από τους πρώτους επιχειρηματίες στην Ελλάδα που συνεργάστηκε με ορισμένους από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους των ΗΠΑ. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), και Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Marketing Greece.

«Μετά τις σπουδές μου στη Νομική, εργάστηκα σε μια επενδυτική τράπεζα, όπου ήμουν μέρος μίας ομάδας. Αυτό, τότε, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα, και το σπουδαίοτερο πράγμα που κρατώ από τη δουλειά αυτή», αναφέρει η Αγάπη Σμπώκου.

«Οι σπουδές μου στο εξωτερικό με βοήθησαν να συνειδητοποίησω ότι με ελκύει η δράση, όχι η συμβουλευτική. Αυτό ήταν ένα πάρα πολύ μεγάλο άνοιγμα στη σκέψη μου, γιατί κατάλαβα τι μου αρέσει να κάνω: ότι θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα και να ασχοληθώ τον τουρισμό» προσθέτει. 

 «Στο ξεκίνημά μου μού ζητήθηκε να υποστηρίξω ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα που επιχειρούνταν τότε στην εταιρία. Αρχικά το αισθάνθηκα ως ένα πολύ μεγάλο βάρος. Το έβαλα, όμως, πείσμα και ένιωσα ότι μπορούσα να τα καταφέρω

«Το να υπάρχει ένα καθαρό όραμα, είναι αυτό που σε κάνει να μην τα παρατάς. Και το όραμα έχει να κάνει με το στίγμα που θέλεις να αφήσεις στον χώρο – και τι είναι το στίγμα αυτό. Τότε οι δύσκολες στιγμές περνούν και μένεις προσηλωμένος στον στόχο σου.»

Αυτό που έμαθα από τη συνεργασία με τους Αμερικανούς, είναι πως είναι πολύ σημαντικό πράγμα το να ξέρεις τι ζητάς.

«Οι Αμερικανοί φέρνουν στο κομμάτι του τουρισμού έναν επαγγελματισμό, μία δομή και ένα πλαίσιο που είναι απαραίτητα για την αναβάθμιση του προϊόντος. Ταυτοχρόνως εμείς οι Έλληνες έχουμε μία ζεστασιά και έναν αυθορμητισμό που κάνουν τον Ελληνικό τουρισμό να ξεχωρίζει. Δεν είναι μόνο η ομορφιά της χώρας, είναι κυρίως η σχέση με τους ανθρώπους».

«Ευρύτερα πάντως, από τις συνεργασίες προκύπτουν πάρα πολύ θετικά πράγματα – ιδιαίτερα όταν φέρνουν κοντά ιδιοσυγκρασίες πολύ διαφορετικές. Ειδικά μια συνέργεια μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, μόνο θετικά πράγματα μπορεί να φέρει και στους δύο λαούς – κι αυτό έχει εφαρμογή από την Παιδεία και τον Πολιτισμό μέχρι την Καινοτομία και κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα».

«Οι άνθρωποι που έρχονται στη χώρα μας, και ειδικά οι Αμερικάνοι επισκέπτες που την επισκέπτονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μας διαθέτουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν: τον χρόνο τους. Όσο βρίσκονται εδώ, απολαμβάνουν τα προϊόντα μας, άρα τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, γνωρίζουν τις φυσικές ομορφιές, τους ανθρώπους και τον τρόπο ζωής μας, έρχονται σε επαφή με το νέο ελληνικό design και με καινοτόμες ιδέες τεχνολογίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία διαδρομή διαφόρων επενδύσεων στη χώρα και πέρα από τον χώρο του τουρισμού».

Εάν το ορθολογικό πλαίσιο της Αμερικανικής σκέψης συνδυαστεί με το πάθος και τη ζεστασιά της Ελληνικής ψυχής, τότε μπορεί να γεννηθεί κάτι πάρα πολύ ανταγωνιστικό.

«Στην επιχειρηματικότητα, το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον, η δυνατότητα χρηματοδότησης, η ασφάλεια δικαίου, το πώς αντιμετωπίζονται οι καινοτόμες ιδέες αλλά και η αποτυχία, διαμορφώνουν την επιχειρηματική κουλτούρα κάθε χώρας». 

«Το φύλο θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στην επιχειρηματικότητα. Σε κανένα σημείο της ζωής μου δεν αισθάνθηκα ότι κάτι μου χαρίστηκε ή το στερήθηκα εξαιτίας του ότι είμαι γυναίκα. Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο χώρο είναι σημαντικό να μη νιώθουν ότι υστερούν ή ότι πρέπει να υιοθετήσουν αντρικές συμπεριφορές για να γίνουν αποδεκτές».

«Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια κρίσιμη καμπή: Νοοτροπίες παλιές αλλάζουν, άνθρωποι με σπουδές και εμπειρίες στο εξωτερικό και διαφορετικές ιδέες έρχονται στα πράγματα. Αυτό είναι καταλυτικό στη διαμόρφωση μίας άλλου τύπου επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, η χώρα εξέρχεται από μία βαθιά οικονομική και αξιακή κρίση – και αυτό αποτελεί ευκαιρία για μία νέα ώθηση.»

Σε όσους έχουν, ίσως, στο πίσω μέρος του μυαλού τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα, θα έλεγα ότι αυτή είναι η στιγμή.

«Όλοι όσοι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έχουμε αποφασίσει ότι χρειάζεται να συνεργαστούμε, να βάλουμε όραμα και σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε. Γίνεται στην Ελλάδα. Γίνεται μέσα από μία συνειδητή προσπάθεια όλων μας.»

«Κάθε νέος άνθρωπος που μπορεί να ταξιδέψει, να σπουδάσει ή και να ζήσει στο εξωτερικό, πρέπει να το κάνει. Έτσι μπολιάζεται η νοοτροπία του με νέα δεδομένα, διευρύνονται οι ορίζοντές του. Γυρνώντας πίσω, οι εμπειρίες αυτές μόνο να προσθέσουν μπορούν σε όλο αυτό που έχει ο ελληνικός ψυχισμός να δώσει, προκειμένου η χώρα να αναγεννηθεί.»

 

Επενδύοντας στην Επιχειρηματικότητα. Μαζί.

“Έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στο διεθνές περιβάλλον και καλλιεργώντας καλές σχέσεις με χώρες όπως η Αμερική, μπορούμε να δημιουργήσουμε επιχειρηματικές ευκαιρίες σε τομείς όπως η Ναυτιλία, ο Τουρισμός και η Αγροτική Ανάπτυξη, όπου η Ελλάδα διαπρέπει. Αξιοποιώντας ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με προγράμματα και επιχειρήσεις της Αμερικής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα οφέλη που τους παρέχει το υψηλότατο επίπεδο εκεί, και να φέρουμε πίσω στη χώρα μας έναν νέο τρόπο σκέψης που θα μας κάνει να προχωρήσουμε παραπέρα.”

Ιστορίες του σήμερα που μας γεμίζουν αισιοδοξία. Και το μέλλον, ένας λευκός καμβάς που περιμένει να γραφτεί. Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί. Ελλάδα – Αμερική.

“H Αμερική ένιωθα ότι με καλoύσε από μικρή ηλικία. Με την ολοκλήρωση του πτυχίου μου, κέρδισα μια υποτροφία FulBright και την είσοδό μου σε ένα πολύ καλό Αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Τελικά δεν πήγα ποτέ, αλλά ήθελα οπωσδήποτε να την εντάξω σε ό,τι κι αν έκανα στο μέλλον”, αναφέρει ο Σωτήρης Μπαντάς.

“Η πρώτη μου απόπειρα να σχετιστώ μαζί της, κατέληξε στη δημιουργία μιας εταιρείας φτιαγμένης στα Αμερικανικά πρότυπα, όταν ακόμα το start up ως έννοια δεν ήταν ιδιαίτερα δεδομένη στην Ελλάδα. H εταιρεία ανέπτυσσε τεχνολογία στην Αθήνα, από Έλληνες μηχανικούς, και την πουλούσε σε εταιρείες στην Αμερική. Στη συνέχεια είχε μία εξαιρετική πορεία με επενδύσεις από το Silicon Valley, την επανίδρυσή της στην Αμερική και τελικά την εξαγορά της από μια Αμερικανική εταιρεία – κολοσσό.”, προσθέτει.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ

Ο Σωτήρης Μπαντάς είναι Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Centaur Technologies.

To σπουδαιότερο πράγμα στο οποίο μας δίνει πρόσβαση η παρουσία της εταιρείας στον Βόλο είναι το ανθρώπινο ταλέντο που υπάρχει στη χώρα μας. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ με εξαιρετική κατάρτιση που μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε.

H στενή μου σχέση με την Αμερική με έφερε σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους που λειτούργησαν για εμένα, την ομάδα μου και τις εταιρείες στις οποίες συμμετείχα σαν πραγματικοί μέντορες. Κι αυτό είναι σπουδαίο σε όλα τα επίπεδα”.

“Το να παραμείνω στην Ελλάδα ήταν συνειδητή επιλογή. Μια επιλογή που μου δόθηκε δεύτερη ευκαιρία να ξανακάνω όταν, μετά την πρώτη μου εταιρεία θέλησα να κάνω κάτι που να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να απαντήσει σε μια παγκόσμια πρόκληση. Έτσι γεννήθηκε η Centaur.”

“Για να δημιουργηθεί μία επιτυχημένη καινοτομία και να εισέλθει στην αγορά, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο όραμα, και να προχωρούν μαζί στις πάρα πολλές αντιξοότητες που θα βρουν στην πορεία του δρόμου.”

“Η Centaur λύνει το πρόβλημα της αφθονίας τροφίμων και αγροτικών προϊόντων,και στο τώρα αλλά και στο μέλλον, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της προμηθευτικής αλυσίδας των αγροτικών προϊόντων καταλήγει να χάνεται. Εμείς, εξάγοντας την κατάλληλη τεχνολογία με τη μορφή των αισθητήρων, με τη μορφή της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων που τρέχουν στο cloud, δίνοντας στους επαγγελματίες, τα εργαλεία για να προβλέψουν τις απώλειες και την αλλοίωση των προϊόντων και να λάβουν τα αντίστοιχα μέτρα για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, απαντάμε σε αυτό αποτελεσματικά.”

“H επιλογή του Βόλου ως έδρα της Centaur αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα: είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν εταιρείες στην Αμερική που έχουν πρόσβαση και στο πεδίο της έρευνας και στο πεδίο της εφαρμογής.“

“Το να δραστηριοποιείσαι σε έναν τέτοιο τομέα, σε ένα μέρος όπως ο Βόλος, σου δίνει το μεγάλο πλεονέκτημα να απασχολήσεις ό,τι καλύτερο διαθέτει ο τόπος σε ανθρώπινο δυναμικό και να φέρεις και κάποιους πίσω στη χώρα μας.“

Η αξιοποίηση του ταλέντου που υπάρχει στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα μοντέλα επιχειρηματικότητας. Αυτό ακολουθήσαμε κι εμείς: όταν ξεκινάς μια καινούργια εταιρεία έχεις πολύ μεγαλύτερη κεφαλαιακή αποτελεσματικότητα υλοποιώντας με μια ελληνική ομάδα. Πρόκειται για win win case: δημιουργείς τοπική ανάπτυξη με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με το να το υλοποιούσες στην Αμερική.

“Η επαφή μου με την Αμερική και η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, με έχει στρέψει στο να θέλω να αξιοποιήσω τη γνώση μου στο να κάνω κάτι καλό για τις επόμενες γενιές που έρχονται, να δώσω λύση σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο. Δεν με αφορά να κάνω απλώς μία εμπορική επιτυχία. Υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις που, συνδυάζοντας επιχειρηματική εμπειρία και νέες τεχνολογίες, μπορείς να τα λύσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι η επιθυμία και το όραμα.”

“H κουλτούρα του ανθρώπου που ακολουθεί το όραμά του και κάνει ό,τι μπορεί για να το κάνει πράξη είναι αυτή που πάει και την ανθρωπότητα μπροστά τελικά.”

“Οι νέοι χρειάζονται πάνω απ’ όλα καθοδήγηση: το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένα νέο παιδί είναι να εκτίθεται στα σωστά περιβάλλοντα και να μαθαίνει από την εμπειρία των ανθρώπων που τα απαρτίζουν. Δεν μας λείπει πληροφορία, δεν μας λείπουν παραδείγματα από τα οποία μπορούμε να εμπνευστούμε. Aυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε  στραμμένα τα αυτιά μας στη σωστή κατεύθυνση και να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις. Πλέον, μέσω του Ίντερνετ, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο.”

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΔΑΝΑΗ ΜΠΕΖΑΝΤΑΚΟΥ

Η Δανάη Μπεζαντάκου είναι Διευθύνουσα σύμβουλος στην Navigator Shipping Consultants, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Υποτρόφων Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και έχει ανακηρυχθεί ως Young Global Leader (WEF).

Χρειαζόμαστε περισσότερους νέους στην επιχειρηματικότητα. Ανθρώπους που να μάθουν πώς το όνειρο παίρνει μορφή και γίνεται πράξη.

“Επιχειρηματικότητα σημαίνει να ξυπνάς και να κοιμάσαι με αυτό που πιστεύεις. Να εξελίσσεσαι, να τολμάς, να ρισκάρεις. Να στοχεύεις ψηλά, και να σκέφτεσαι ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Είναι αυτό που κάνει το όνειρο πράξη και την ιδέα πραγματικότητα.” 

Ελλάδα – Αμερική. Δεσμός έμπνευσης, για ανθρώπους που αφουγκράζονται τον κόσμο μας, καινοτομούν, και δημιουργούν το αύριο.

“Η επαφή μάς κάνει καλύτερους. Όταν έχουμε διάθεση να συνεργαστούμε, να χτίσουμε συνέργειες, τότε ανταλλάσουμε απόψεις που δημιουργούν λύσεις σε κοινά μας προβλήματα. Με οδηγό τούς ανθρώπους, επιχειρούμε για το μέλλον”, επισημαίνει η Δανάη Μπεζαντάκου. “Η επιχειρηματικότητα δεν εξαρτάται από το φύλο ή τν χώρα προέλευσης κάποιου, αλλά από την πίστη στο ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Να κάνουμε το αδύνατο, δυνατό.”