ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Επενδύοντας στην Επιχειρηματικότητα. Μαζί.

“Έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στο διεθνές περιβάλλον και καλλιεργώντας καλές σχέσεις με χώρες όπως η Αμερική, μπορούμε να δημιουργήσουμε επιχειρηματικές ευκαιρίες σε τομείς όπως η Ναυτιλία, ο Τουρισμός και η Αγροτική Ανάπτυξη, όπου η Ελλάδα διαπρέπει. Αξιοποιώντας ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με προγράμματα και επιχειρήσεις της Αμερικής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα οφέλη που τους παρέχει το υψηλότατο επίπεδο εκεί, και να φέρουμε πίσω στη χώρα μας έναν νέο τρόπο σκέψης που θα μας κάνει να προχωρήσουμε παραπέρα.”

Ιστορίες του σήμερα που μας γεμίζουν αισιοδοξία. Και το μέλλον, ένας λευκός καμβάς που περιμένει να γραφτεί. Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί. Ελλάδα – Αμερική.

“H Αμερική ένιωθα ότι με καλoύσε από μικρή ηλικία. Με την ολοκλήρωση του πτυχίου μου, κέρδισα μια υποτροφία FulBright και την είσοδό μου σε ένα πολύ καλό Αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Τελικά δεν πήγα ποτέ, αλλά ήθελα οπωσδήποτε να την εντάξω σε ό,τι κι αν έκανα στο μέλλον”, αναφέρει ο Σωτήρης Μπαντάς.

“Η πρώτη μου απόπειρα να σχετιστώ μαζί της, κατέληξε στη δημιουργία μιας εταιρείας φτιαγμένης στα Αμερικανικά πρότυπα, όταν ακόμα το start up ως έννοια δεν ήταν ιδιαίτερα δεδομένη στην Ελλάδα. H εταιρεία ανέπτυσσε τεχνολογία στην Αθήνα, από Έλληνες μηχανικούς, και την πουλούσε σε εταιρείες στην Αμερική. Στη συνέχεια είχε μία εξαιρετική πορεία με επενδύσεις από το Silicon Valley, την επανίδρυσή της στην Αμερική και τελικά την εξαγορά της από μια Αμερικανική εταιρεία – κολοσσό.”, προσθέτει.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ

Ο Σωτήρης Μπαντάς είναι Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Centaur Technologies.

To σπουδαιότερο πράγμα στο οποίο μας δίνει πρόσβαση η παρουσία της εταιρείας στον Βόλο είναι το ανθρώπινο ταλέντο που υπάρχει στη χώρα μας. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ με εξαιρετική κατάρτιση που μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε.

H στενή μου σχέση με την Αμερική με έφερε σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους που λειτούργησαν για εμένα, την ομάδα μου και τις εταιρείες στις οποίες συμμετείχα σαν πραγματικοί μέντορες. Κι αυτό είναι σπουδαίο σε όλα τα επίπεδα”.

“Το να παραμείνω στην Ελλάδα ήταν συνειδητή επιλογή. Μια επιλογή που μου δόθηκε δεύτερη ευκαιρία να ξανακάνω όταν, μετά την πρώτη μου εταιρεία θέλησα να κάνω κάτι που να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να απαντήσει σε μια παγκόσμια πρόκληση. Έτσι γεννήθηκε η Centaur.”

“Για να δημιουργηθεί μία επιτυχημένη καινοτομία και να εισέλθει στην αγορά, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο όραμα, και να προχωρούν μαζί στις πάρα πολλές αντιξοότητες που θα βρουν στην πορεία του δρόμου.”

“Η Centaur λύνει το πρόβλημα της αφθονίας τροφίμων και αγροτικών προϊόντων,και στο τώρα αλλά και στο μέλλον, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της προμηθευτικής αλυσίδας των αγροτικών προϊόντων καταλήγει να χάνεται. Εμείς, εξάγοντας την κατάλληλη τεχνολογία με τη μορφή των αισθητήρων, με τη μορφή της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων που τρέχουν στο cloud, δίνοντας στους επαγγελματίες, τα εργαλεία για να προβλέψουν τις απώλειες και την αλλοίωση των προϊόντων και να λάβουν τα αντίστοιχα μέτρα για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, απαντάμε σε αυτό αποτελεσματικά.”

“H επιλογή του Βόλου ως έδρα της Centaur αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα: είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν εταιρείες στην Αμερική που έχουν πρόσβαση και στο πεδίο της έρευνας και στο πεδίο της εφαρμογής.“

“Το να δραστηριοποιείσαι σε έναν τέτοιο τομέα, σε ένα μέρος όπως ο Βόλος, σου δίνει το μεγάλο πλεονέκτημα να απασχολήσεις ό,τι καλύτερο διαθέτει ο τόπος σε ανθρώπινο δυναμικό και να φέρεις και κάποιους πίσω στη χώρα μας.“

Η αξιοποίηση του ταλέντου που υπάρχει στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα μοντέλα επιχειρηματικότητας. Αυτό ακολουθήσαμε κι εμείς: όταν ξεκινάς μια καινούργια εταιρεία έχεις πολύ μεγαλύτερη κεφαλαιακή αποτελεσματικότητα υλοποιώντας με μια ελληνική ομάδα. Πρόκειται για win win case: δημιουργείς τοπική ανάπτυξη με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με το να το υλοποιούσες στην Αμερική.

“Η επαφή μου με την Αμερική και η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, με έχει στρέψει στο να θέλω να αξιοποιήσω τη γνώση μου στο να κάνω κάτι καλό για τις επόμενες γενιές που έρχονται, να δώσω λύση σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο. Δεν με αφορά να κάνω απλώς μία εμπορική επιτυχία. Υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις που, συνδυάζοντας επιχειρηματική εμπειρία και νέες τεχνολογίες, μπορείς να τα λύσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι η επιθυμία και το όραμα.”

“H κουλτούρα του ανθρώπου που ακολουθεί το όραμά του και κάνει ό,τι μπορεί για να το κάνει πράξη είναι αυτή που πάει και την ανθρωπότητα μπροστά τελικά.”

“Οι νέοι χρειάζονται πάνω απ’ όλα καθοδήγηση: το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένα νέο παιδί είναι να εκτίθεται στα σωστά περιβάλλοντα και να μαθαίνει από την εμπειρία των ανθρώπων που τα απαρτίζουν. Δεν μας λείπει πληροφορία, δεν μας λείπουν παραδείγματα από τα οποία μπορούμε να εμπνευστούμε. Aυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε  στραμμένα τα αυτιά μας στη σωστή κατεύθυνση και να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις. Πλέον, μέσω του Ίντερνετ, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο.”

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΔΑΝΑΗ ΜΠΕΖΑΝΤΑΚΟΥ

Η Δανάη Μπεζαντάκου είναι Διευθύνουσα σύμβουλος στην Navigator Shipping Consultants, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Υποτρόφων Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και έχει ανακηρυχθεί ως Young Global Leader (WEF).

Χρειαζόμαστε περισσότερους νέους στην επιχειρηματικότητα. Ανθρώπους που να μάθουν πώς το όνειρο παίρνει μορφή και γίνεται πράξη.

“Επιχειρηματικότητα σημαίνει να ξυπνάς και να κοιμάσαι με αυτό που πιστεύεις. Να εξελίσσεσαι, να τολμάς, να ρισκάρεις. Να στοχεύεις ψηλά, και να σκέφτεσαι ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Είναι αυτό που κάνει το όνειρο πράξη και την ιδέα πραγματικότητα.” 

Ελλάδα – Αμερική. Δεσμός έμπνευσης, για ανθρώπους που αφουγκράζονται τον κόσμο μας, καινοτομούν, και δημιουργούν το αύριο.

“Η επαφή μάς κάνει καλύτερους. Όταν έχουμε διάθεση να συνεργαστούμε, να χτίσουμε συνέργειες, τότε ανταλλάσουμε απόψεις που δημιουργούν λύσεις σε κοινά μας προβλήματα. Με οδηγό τούς ανθρώπους, επιχειρούμε για το μέλλον”, επισημαίνει η Δανάη Μπεζαντάκου. “Η επιχειρηματικότητα δεν εξαρτάται από το φύλο ή τν χώρα προέλευσης κάποιου, αλλά από την πίστη στο ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Να κάνουμε το αδύνατο, δυνατό.”