ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ανοίγουμε δρόμο στα όνειρα

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ανοίγουμε δρόμο στις Επιστήμες. Μαζί.

«Στην Ιατρική, τη Δημόσια Υγεία, την τεχνολογία που αφορά την ανθρώπινη ζωή, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να λειτουργήσουμε εάν δεν συνεργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα. Όσο πιο ευρεία είναι η συνεργασία μεταξύ κρατών και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, τόσο πιο πολύ προάγεται η επιστημονική γνώση.

Ιστορίες ανθρώπων που πιστεύουν στον εαυτό τους, τολμούν και επιλέγουν τον δρόμο του μαζί, κάνοντας το όνειρο πράξη. Ελλάδα – Αμερική.

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ

Η Αθηνά Λινού, MD, MPH, PhD, FACE, είναι μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, πρώην διευθύντρια  του Τμήματος Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, και απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και του Mayo Clinic.

«Όταν ήμουν μικρή νόμιζα ότι θα γίνω Μηχανικός. Μεγαλώνοντας, ένιωσα την ανάγκη να προσφέρω, να κάνω κάτι που έχει σχέση με τον άνθρωπο. Θεώρησα τότε, σωστά ή λάθος, ότι η Ιατρική είναι ο χώρος για να το κάνω αυτό, και την επέλεξα με στόχο να γίνω κλινικός γιατρός. Ο χώρος όμως της επιδημιολογίας και της Δημόσιας Υγείας ήταν για μένα μαγευτικός: μου έδινε τη δυνατότητα να συνδυάσω τις ιατρικές μου γνώσεις με την αγάπη μου για τους αριθμούς και τα Μαθηματικά. Και έτσι επέλεξα αυτόν», αναφέρει η Αθηνά Λινού.

«Τον πρώτο χρόνο στην Αμερική πήγα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τη σημαντικότερη ίσως σχολή δημόσιας υγείας και την πιο προοδευτική στον κόσμο, τότε και τώρα. Αυτός ο χρόνος, εν μέρει, άνοιξε μπροστά μου έναν άλλο κόσμο, έναν άλλο τρόπο διδασκαλίας, έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας με τους καθηγητές. Μου έκανε εντύπωση η απλότητα που έχουν οι άνθρωποι εκεί, το άνοιγμα των καρδιών των συμφοιτητών μου. Αυτό μου άνοιξε τον δρόμο» προσθέτει. 

«Στη ζωή θα ζήσει κανείς και επιτυχίες και αποτυχίες. Αυτός που απέτυχε, πρέπει να σηκωθεί και να ξαναπροσπαθήσει»

«Νιώθω εξαιρετικά τυχερή γιατί είχα σπουδαίους καθηγητές – που πρώτα ήταν λαμπροί ως άνθρωποι και μετά λαμπροί ως επιστήμονες. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί η επαφή ενός νέου παιδιού με σπουδαίους ανθρώπους μπορεί να αλλάξει τη ζωή του – γιατί δεν είναι μόνο η επαφή με την επιστημονική γνώση: είναι και η επαφή με τον χαρακτήρα, τον τρόπο επικοινωνίας, την αγάπη με την οποία θα σε περιβάλλει ο μεγάλος επιστήμονας. Σμιλεύει τον τρόπο με τον οποίο εσύ θα φερθείς στους επόμενους, στους μικρότερους, στους νεότερους.»

«Σε επίπεδο επιστήμης η Αμερική μου έδωσε τα πάντα: άλλαξε τον τρόπο σκέπτεσθαι και τη μεθοδολογία που είχα έως τότε, αναφορικά με την Επιδημιολογία. Ό,τι έμαθα εκεί, προσπάθησα έπειτα να το εφαρμόσω στην Ελλάδα»

«Η ανοιχτοσύνη της επικοινωνίας και ο σεβασμός προς όλους τους ανθρώπους και το μυαλό τους, πέρα από τον τίτλο, είναι τα σημαντικότερα πράγματα που κρατώ μέσα μου από την εμπειρία μου στις ΗΠΑ. Ένας τίτλος δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερη γνώση, ή καλύτερη κατανόηση των πραγμάτων. Η ανθρωπιά, η καθημερινότητα κάνουν τη διαφορά». 

«Η επιστροφή στην Ελλάδα ήταν για μένα ήταν μονόδρομος: ήξερα ότι θέλω να γυρίσω, ότι θέλω να προσφέρω αλλά και να διακριθώ στη χώρα μου. Βρέθηκε μία θέση στο πανεπιστήμιο Αθηνών, υπέβαλα τα χαρτιά μου και ήρθα». 

«Το Ινστιτούτο Prolepsis δημιουργήθηκε φιλοδοξώντας να κάνουμε μια πιο πρακτική εφαρμογή των γνώσεών μας σχετικά με τις παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής»

«Έρχεται μια στιγμή στη ζωή που λες ότι οφείλω όλα αυτά που πήρα, είτε από την Ελλάδα, από τη μόρφωση και τις σπουδές μου, είτε από τις δυνατότητες που μου δόθηκαν σε μια άλλη χώρα όπως η Αμερική, να τα επιστρέψω. Να δώσω αυτή τη γνώση πίσω στην κοινωνία. Αυτή τη στιγμή νιώθω πως πρέπει να προσφέρω πιο πολύ στο ανθρωπιστικό κομμάτι. Αν όμως δεν είχε προηγηθεί η γνώση, η έρευνα, η εκπαίδευση και η έκθεση και στην Αμερική και στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσα να το κάνω.».

«Είχα την τύχη στη ζωή μου, ως επιστήμονας, κυρίως όσο ήμουν στην Αμερική, να προκληθεί νομοθεσία ως αποτέλεσμα δικής μου έρευνας. Και αυτό προσφορά στην ανθρώπινη ζωή και υγεία είναι, απευθύνεται πιο πολύ σε πληθυσμούς παρά σε συγκεκριμένα άτομα. Σε επιστημονικό επίπεδο, η συνεργασία που εν δυνάμει επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που ασκούνται οι δημόσιες πολιτικές, μπορεί να δημιουργήσει εμπλοκή. Αυτός όμως είναι ένας δρόμος που τον περνάς σύμφωνα με τη συνείδησή σου, πιστεύοντας ή επιλέγοντας τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους θα βελτιώσεις τη ζωή των ανθρώπων.»

«Οι συμπράξεις μεταξύ κρατών και ιδιαίτερα μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής μπορούν να δώσουν μία καινούργια ώθηση και κατανόηση στα πράγματα. Γι’ αυτό και είναι εντελώς απαραίτητες».

«Στην Ελλάδα μαθαίνουμε από μικροί να λειτουργούμε ως μονάδες. Οι Αμερικανοί, αντίθετα, δίνουν μεγάλη έμφαση στην ομάδα, και αποδέχονται όλους ως κομμάτι αυτής. Η αξία που δίνουν στον σεβασμό προς όλους, καθώς και στην κατανόηση, την επικοινωνία, τη συνεργασία, είναι ένα μάθημα από το οποίο και οι δύο λαοί θα μπορούσαμε να βγούμε κερδισμένοι.»

Ως επιστήμονες, δεν συνεισφέρουμε μόνο στον τόπο όπου ζούμε, συνυπάρχουμε με τους επιστήμονες όλου του κόσμου. Διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος.

«Η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην Ιατρική, βρίσκεται παντού – εντός και εκτός συνόρων. Έχουμε πάρα πολύ σπουδαίους επιστήμονες που, καθένας στον τομέα του και από τον χώρο όπου ζει, συνεισφέρουν στην παγκόσμια πρόοδο της Ιατρικής επιστήμης και της Δημόσιας Υγείας». 

«Κανένας άνθρωπος δεν ζει ως μονάδα. Ένας επιτυχημένος επαγγελματίας, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, πολλώ δε μάλλον στην Αμερική, θα μεταφέρει στους δικούς του ανθρώπους στην Ελλάδα την τέχνη του. Και θα συνεισφέρει στο να υπάρξουν κι άλλοι Έλληνες που θα αποκτήσουν γνώση. Και κάποιοι από αυτούς θα επιστρέψουν».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που δεν ονειρεύεται να γυρίσει στην Ελλάδα. Το θέμα είναι να υπάρξουν οι ευκαιρίες, ώστε ό,τι κάνει στην Αμερική να μπορέσει να το προσφέρει και στη χώρα του.»

«Εγώ δεν το θεωρώ χάσιμο το ότι ένας έξυπνος, ικανός άνθρωπος έφυγε. Θα τιμήσει τη χώρα μας από εκεί που βρίσκεται, φτάνει να είναι καλός άνθρωπος»

«Επιστήμονες που έκαναν καριέρα σε άλλο χώρο, και επιθυμούν να γυρίσουν πίσω, πρέπει να το προσπαθήσουν παρά τις δυσκολίες που ίσως αντιμετωπίσουν. Έτσι μόνο θα καλύψουν την εσωτερική ανάγκη να επιστρέψουν στη χώρα από όπου ξεκίνησαν».

 «Στην Ελλάδα χωρούν και χρειάζεται να επιστρέψουν επιστήμονες που έχουν φύγει. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε και την επιστημονική κατάσταση όπως την ξέρουμε σήμερα. Χρειάζεται όμως πάρα πολλή υπομονή, και αντοχή για να καταφέρουν να μείνουν. Μπορεί να είναι οι δύσκολες συνθήκες, οι αντιδράσεις των ανθρώπων που δεν είχαν παρόμοιες ευκαιρίες, η οικονομική ή η οικογενειακή τους κατάσταση ή ακόμα και ένα συγκεκριμένο γεγονός που ίσως τους οδηγήσει στο να φύγουν ξανά. Ακόμα όμως και τότε έχουν συμβάλλει στην εξέλιξη, γιατί γυρνώντας πίσω άφησαν το στίγμα τους, δημιούργησαν κάτι, που ο επόμενος θα το πάρει από εκεί που το άφησαν θα το πάει λίγο πιο πέρα.»

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε στην Ελλάδα. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή – και, ιδιαίτερα στην Ιατρική, όταν φέρνεις κάτι καινούργιο χρειάζεται ακόμη καλύτερη γνώση, μεγαλύτερη ικανότητα, σεβασμό και καλύτερη επικοινωνία με τον ασθενή. Εάν τα έχεις αυτά, οπωσδήποτε θα τα καταφέρεις και στη χώρα σου».

Το πιο σπουδαίο πράγμα για τα νέα παιδιά είναι να απλώσουν τα φτερά τους και να επιλέξουν τον καλύτερο τομέα γι’ αυτούς. Το καλύτερο πανεπιστήμιο ή νοσοκομείο του κόσμου, από όπου θα πάρουν την υψηλότερη γνώση και εμπειρία, είναι εξίσου σημαντικό αλλά έπεται»

«Είναι σπουδαίο οι νέοι να αποκτούν εμπειρίες εκτός Ελλάδας. Θα έρθει καιρός που θα μπορέσουν να επιστρέψουν ό,τι ‘χρωστούν’ στην Ελλάδα με πολλούς τρόπους. Είτε γυρνώντας πίσω, είτε συνεισφέροντας με άλλον τρόπο ώστε αυτή να εξελιχθεί».

«Το να επιστρέψει κανείς στην Ελλάδα, ίσως σημαίνει ότι δεν θα καταφέρει επιστημονικά ό,τι σε ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό κέντρο στην Αμερική. Η  συνεισφορά του όμως στη χώρα θα είναι τόσο σημαντική που θα του δώσει άλλες, πολύ σπουδαιότερες χαρές».

 

Διαπρέποντας στις Επιστήμες. Μαζί.

“Η Επιστήμη είναι μία δύναμη αλλαγής του κόσμου προς το καλύτερο, και για να γίνει αυτό η συνεργασία είναι απαραίτητη. Η επαφή μου μαζί της με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι το μέλλον δεν είναι αυτό που ονειρευόμαστε, αλλά αυτό που εμείς οι ίδιοι φροντίζουμε να φτιάξουμε.”

Ιστορίες του σήμερα που μας γεμίζουν αισιοδοξία. Και το μέλλον, ένας λευκός καμβάς που περιμένει να γραφτεί. Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί. Ελλάδα – Αμερική.

“Από την πρώτη μέρα που πήγα στην Αμερική, ένιωσα ότι ήμουν μέρος ενός συνόλου που δουλεύει για έναν κοινό σκοπό. Υπήρχε  μία παγκόσμια θεώρηση του κόσμου που έλεγε ότι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από ό,τι καθένας μόνος του”, σημειώνει η Ζωή Κούρνια.

Από την επαφή μου με την Αμερική απέκτησα νέες δεξιότητες, πήρα τεχνογνωσία, είδα τη γνώση μέσα από τα πανεπιστήμια να γίνεται εμπορεύσιμη καινοτομία – κάτι που προσπάθησα και εγώ η ίδια αργότερα να φέρω πίσω στη χώρα μου. Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι σπουδαίο, γιατί οδηγεί στη δημιουργία νέων προϊόντων με θετικό αντίκτυπο στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων – αλλά και στην οικονομία της χώρας”, συνεχίζει.

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΖΩΗ ΚΟΥΡΝΙΑ

Η Ζωή Κούρνια είναι Ερευνήτρια Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΕΑΑ) και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια & Λέκτορας Πανεπιστημίου Yale. Επίσης έχει βραβευθεί με τις υποτροφίες της Αμερικανικής Ένωσης κατά του Καρκίνου, της Αμερικανικής Ένωσης για τον Καρκίνο του Eγκεφάλου και του Εθνικού Καρκινικού Κέντρου των ΗΠΑ, ενώ τιμήθηκε και με τα βραβεία «Woman of Innovation 2009» του Τεχνολογικού Συμβουλίου του Κονέκτικατ, ΗΠΑ και «Outstanding Junior Faculty Award 2014» από την Αμερικανική Εταιρεία Χημείας (ACS), ΗΠΑ.

Τα επιστημονικά επιτεύγματα δεν είναι κατόρθωμα. Είναι ευθύνη για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

“Αποφάσισα να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα γιατί πάντα ήταν το όνειρό μου να εργαστώ σαν επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασα ή σε ένα ερευνητικό ίδρυμα της χώρας μου. Δεν μετάνιωσα ούτε μια στιγμή γι’ αυτή την απόφαση: θεωρώ ότι έφερα τεχνογνωσία και δεξιότητες από μία χώρα όπως οι ΗΠΑ που είναι νούμερο ένα στην έρευνα – και πως αυτό θα συμβάλλει στο να προχωρήσουμε σε νέα ερευνητικά αποτελέσματα στον τόπο μας.

Η εμπειρία, η τεχνογνωσία και οι δεξιότητες που αποκτά κάποιος από την εμπειρία του στο εξωτερικό είναι σημαντικό να γυρνούν πίσω. Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι Έλληνες του εξωτερικού να μην πετούν μαύρες πέτρες πίσω τους, αλλά να χρησιμοποιούν αυτές τις πετρούλες σαν λιθαράκια που θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε όλοι μαζί το αύριο.”

“Από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισα όταν γύρισα πίσω ήταν η εκροή εγκεφάλων. Αυτό που έκανα ήταν να εργαστώ πάρα πολύ σκληρά με τους φοιτητές των Ελληνικών πανεπιστημίων και όχι με εξειδικευμένο προσωπικό, να τους παρέχω τη μεθοδολογία και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να φτάσουμε μαζί στον ερευνητικό μας στόχο, με εξαιρετικά αποτελέσματα.”

“Οι Έλληνες έχουμε πολλά περισσότερα κοινά με τις ΗΠΑ από ό,τι νομίζουμε: ως λαοί, είμαστε και οι δύο εφευρετικοί και δημιουργικοί, έχουμε πάθος και ενθουσιασμό για να πετύχουμε το στόχο μας και σε όποιο τυχόν εμπόδιο παρουσιαστεί, θα κάνουμε τα πάντα για να το ξεπεράσουμε.”

Έλληνες και Αμερικανοί μοιραζόμαστε όχι μόνο το όραμα για τεχνολογική εξέλιξη αλλά και την τόλμη που θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε καινούργια επιτεύγματα.

Στην Αμερική ένιωσα ότι είναι το μέρος όπου όλα είναι δυνατά αν πραγματικά προσπαθήσεις γι’ αυτό. Στην Ελλάδα, αυτοί που τολμούν έχει αποδειχθεί πως μπορούν και να τα καταφέρουν.”

“Οι συμπράξεις μεταξύ κρατών όπως η Ελλάδα και η Αμερική, η ανταλλαγή επιστημονικών ιδεών και η μεταφορά απόψεων και τεχνογνωσίας φέρνουν τις διάφορες επιμέρους ομάδες μαζί. Σε αυτό το “μαζί”, καθένας φέρνει το δικό του κομμάτι, κι αυτό βοηθά στο να προχωρήσουμε πιο εύκολα στην υλοποίηση ενός καινούργιου επιτεύγματος που θα βελτιώσει τη ζωή όλων μας.”

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης είναι Επικεφαλής της Ομάδας Σχεδιασμού Κινητήρων της Tesla.

Θέλω να δω την Ελλάδα να πετυχαίνει μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης. Εφόσον η Tesla πήρε μια τέτοια απόφαση, μπορούν να υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

“Η Επιστήμη είναι ο κατεξοχήν τομέας που επωφελείται από την εξωστρέφεια. Όταν δεν υπάρχουν στερεότυπα και αγκαλιάζουμε τους επιστήμονες από όπου και αν προέρχονται, φτιάχνουμε τον χώρο για δημιουργία. Προάγουμε την εξέλιξη.”

Ελλάδα – Αμερική. Δεσμός έμπνευσης, για ανθρώπους που αφουγκράζονται τον κόσμο μας, καινοτομούν, και δημιουργούν το αύριο.

“Το Ερευνητικό Κέντρο της Tesla στην Ελλάδα είναι μια τεράστια ευκαιρία που μας δίνεται για να αποδείξουμε την αξία μας. Μέσα από μια τέτοια κίνηση εμπιστοσύνης, έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε πολλές νέες και αξιόλογες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, προσελκύοντας έμπειρο επιστημονικό προσωπικό να επιστρέψει στην Ελλάδα”, σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης.

“Σκοπός είναι να προσπαθείς να ανοίγεις διαρκώς την σκέψη σου. Να αντλείς τα καλά από κάθε μέρος που βρίσκεσαι, να γεμίζεις εμπειρίες από τις σπουδές σου, να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που έχουν πάθος για αυτό που κάνουν. Έτσι, με ταπεινότητα, αλληλοσεβασμό και αναγνώριση του κοινού οφέλους, μπορείς να δεις τις προσπάθειες σου να αποδίδουν και τα όνειρά σου να γίνονται πραγματικότητα. Αυτό είναι ό, τι πολυτιμότερο μού έμαθε η εμπειρία μου στην Silicon Valley.”