ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί.

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Διαπρέποντας στις Επιστήμες. Μαζί.

“Η Επιστήμη είναι μία δύναμη αλλαγής του κόσμου προς το καλύτερο, και για να γίνει αυτό η συνεργασία είναι απαραίτητη. Η επαφή μου μαζί της με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι το μέλλον δεν είναι αυτό που ονειρευόμαστε, αλλά αυτό που εμείς οι ίδιοι φροντίζουμε να φτιάξουμε.”

Ιστορίες του σήμερα που μας γεμίζουν αισιοδοξία. Και το μέλλον, ένας λευκός καμβάς που περιμένει να γραφτεί. Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί. Ελλάδα – Αμερική.

“Από την πρώτη μέρα που πήγα στην Αμερική, ένιωσα ότι ήμουν μέρος ενός συνόλου που δουλεύει για έναν κοινό σκοπό. Υπήρχε  μία παγκόσμια θεώρηση του κόσμου που έλεγε ότι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από ό,τι καθένας μόνος του”, σημειώνει η Ζωή Κούρνια.

Από την επαφή μου με την Αμερική απέκτησα νέες δεξιότητες, πήρα τεχνογνωσία, είδα τη γνώση μέσα από τα πανεπιστήμια να γίνεται εμπορεύσιμη καινοτομία – κάτι που προσπάθησα και εγώ η ίδια αργότερα να φέρω πίσω στη χώρα μου. Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι σπουδαίο, γιατί οδηγεί στη δημιουργία νέων προϊόντων με θετικό αντίκτυπο στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων – αλλά και στην οικονομία της χώρας”, συνεχίζει.

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΖΩΗ ΚΟΥΡΝΙΑ

Η Ζωή Κούρνια είναι Ερευνήτρια Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΕΑΑ) και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια & Λέκτορας Πανεπιστημίου Yale. Επίσης έχει βραβευθεί με τις υποτροφίες της Αμερικανικής Ένωσης κατά του Καρκίνου, της Αμερικανικής Ένωσης για τον Καρκίνο του Eγκεφάλου και του Εθνικού Καρκινικού Κέντρου των ΗΠΑ, ενώ τιμήθηκε και με τα βραβεία «Woman of Innovation 2009» του Τεχνολογικού Συμβουλίου του Κονέκτικατ, ΗΠΑ και «Outstanding Junior Faculty Award 2014» από την Αμερικανική Εταιρεία Χημείας (ACS), ΗΠΑ.

Τα επιστημονικά επιτεύγματα δεν είναι κατόρθωμα. Είναι ευθύνη για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

“Αποφάσισα να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα γιατί πάντα ήταν το όνειρό μου να εργαστώ σαν επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασα ή σε ένα ερευνητικό ίδρυμα της χώρας μου. Δεν μετάνιωσα ούτε μια στιγμή γι’ αυτή την απόφαση: θεωρώ ότι έφερα τεχνογνωσία και δεξιότητες από μία χώρα όπως οι ΗΠΑ που είναι νούμερο ένα στην έρευνα – και πως αυτό θα συμβάλλει στο να προχωρήσουμε σε νέα ερευνητικά αποτελέσματα στον τόπο μας.

Η εμπειρία, η τεχνογνωσία και οι δεξιότητες που αποκτά κάποιος από την εμπειρία του στο εξωτερικό είναι σημαντικό να γυρνούν πίσω. Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι Έλληνες του εξωτερικού να μην πετούν μαύρες πέτρες πίσω τους, αλλά να χρησιμοποιούν αυτές τις πετρούλες σαν λιθαράκια που θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε όλοι μαζί το αύριο.”

“Από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισα όταν γύρισα πίσω ήταν η εκροή εγκεφάλων. Αυτό που έκανα ήταν να εργαστώ πάρα πολύ σκληρά με τους φοιτητές των Ελληνικών πανεπιστημίων και όχι με εξειδικευμένο προσωπικό, να τους παρέχω τη μεθοδολογία και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να φτάσουμε μαζί στον ερευνητικό μας στόχο, με εξαιρετικά αποτελέσματα.”

“Οι Έλληνες έχουμε πολλά περισσότερα κοινά με τις ΗΠΑ από ό,τι νομίζουμε: ως λαοί, είμαστε και οι δύο εφευρετικοί και δημιουργικοί, έχουμε πάθος και ενθουσιασμό για να πετύχουμε το στόχο μας και σε όποιο τυχόν εμπόδιο παρουσιαστεί, θα κάνουμε τα πάντα για να το ξεπεράσουμε.”

Έλληνες και Αμερικανοί μοιραζόμαστε όχι μόνο το όραμα για τεχνολογική εξέλιξη αλλά και την τόλμη που θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε καινούργια επιτεύγματα.

Στην Αμερική ένιωσα ότι είναι το μέρος όπου όλα είναι δυνατά αν πραγματικά προσπαθήσεις γι’ αυτό. Στην Ελλάδα, αυτοί που τολμούν έχει αποδειχθεί πως μπορούν και να τα καταφέρουν.”

“Οι συμπράξεις μεταξύ κρατών όπως η Ελλάδα και η Αμερική, η ανταλλαγή επιστημονικών ιδεών και η μεταφορά απόψεων και τεχνογνωσίας φέρνουν τις διάφορες επιμέρους ομάδες μαζί. Σε αυτό το “μαζί”, καθένας φέρνει το δικό του κομμάτι, κι αυτό βοηθά στο να προχωρήσουμε πιο εύκολα στην υλοποίηση ενός καινούργιου επιτεύγματος που θα βελτιώσει τη ζωή όλων μας.”

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης είναι Επικεφαλής της Ομάδας Σχεδιασμού Κινητήρων της Tesla.

Θέλω να δω την Ελλάδα να πετυχαίνει μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης. Εφόσον η Tesla πήρε μια τέτοια απόφαση, μπορούν να υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

“Η Επιστήμη είναι ο κατεξοχήν τομέας που επωφελείται από την εξωστρέφεια. Όταν δεν υπάρχουν στερεότυπα και αγκαλιάζουμε τους επιστήμονες από όπου και αν προέρχονται, φτιάχνουμε τον χώρο για δημιουργία. Προάγουμε την εξέλιξη.”

Ελλάδα – Αμερική. Δεσμός έμπνευσης, για ανθρώπους που αφουγκράζονται τον κόσμο μας, καινοτομούν, και δημιουργούν το αύριο.

“Το Ερευνητικό Κέντρο της Tesla στην Ελλάδα είναι μια τεράστια ευκαιρία που μας δίνεται για να αποδείξουμε την αξία μας. Μέσα από μια τέτοια κίνηση εμπιστοσύνης, έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε πολλές νέες και αξιόλογες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, προσελκύοντας έμπειρο επιστημονικό προσωπικό να επιστρέψει στην Ελλάδα”, σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης.

“Σκοπός είναι να προσπαθείς να ανοίγεις διαρκώς την σκέψη σου. Να αντλείς τα καλά από κάθε μέρος που βρίσκεσαι, να γεμίζεις εμπειρίες από τις σπουδές σου, να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που έχουν πάθος για αυτό που κάνουν. Έτσι, με ταπεινότητα, αλληλοσεβασμό και αναγνώριση του κοινού οφέλους, μπορείς να δεις τις προσπάθειες σου να αποδίδουν και τα όνειρά σου να γίνονται πραγματικότητα. Αυτό είναι ό, τι πολυτιμότερο μού έμαθε η εμπειρία μου στην Silicon Valley.”