ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Δημιουργώντας στην Καινοτομία. Μαζί.

“Η καινοτομία είναι μία αρχή που σχετίζεται με κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα που κάνουμε μπροστά σαν άνθρωποι. Εάν έχεις ένα προϊόν που μπορεί να εξελιχθεί, να βελτιώσει την ποιότητά του και να αφήσει το αποτύπωμά του στην κοινωνία, η συνεργασία είναι απαραίτητη: μία ομάδα ανθρώπων με ανοιχτό μυαλό και όρεξη για δουλειά είναι ο μόνος τρόπος για να να καταφέρεις να το πραγματοποιήσεις.

Ιστορίες του σήμερα που μας γεμίζουν αισιοδοξία. Και το μέλλον, ένας λευκός καμβάς που περιμένει να γραφτεί. Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί. Ελλάδα – Αμερική.

“Η RTSafe δραστηριοποιείται στο χώρο της ακτινοθεραπείας. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει εισάγει στην αγορά ένα καινοτόμο προϊόν που εστιάζει κυρίως σε εγκεφαλικούς όγκους, τυπώνοντας το ακριβές τρισδιάστατο ομοίωμα του ασθενούς. Το τεράστιο όφελος για τον ασθενή είναι ότι η θεραπεία θα εφαρμοστεί στο ομοίωμά του πριν εφαρμοστεί στον ίδιο”, αναφέρουν  οι Ευάγγελος Παππάς και Δημήτρης Μακρής της RTsafe.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ/
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

Οι Ευάγγελος Παππάς και Δημήτρης Μακρής είναι Διευθύνων Σύμβουλος &
Επιστημονικός Υπεύθυνος και Γενικός Διευθυντής αντίστοιχα, της RTsafe, συνεργαζόμενης εταιρείας με το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να μεταφραστούν σε όφελος για τον άνθρωπο. Η επαφή μας και η αλληλεπίδραση με φορείς και πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής άλλαξε την οπτική μας για την επιχειρηματικότητα.

Δύο από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε στην αρχή ήταν ότι η ομάδα μας είχε μεν επιστημονικό αλλά καθόλου επιχειρηματικό υπόβαθρο – μαζί με το ότι, ως μία ελληνική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, είχαμε δυσκολία στην προσέλκυση κεφαλαίων και ξένων επενδύσεων. Οι συμπράξεις όμως και οι συνεργασίες, μαζί με πολλή δουλειά, μάς βοήθησαν να τις ξεπεράσουμε. Ειδικά οι συνέργειες με την Αμερική αποτέλεσαν γι’ αυτό που έχουμε δημιουργήσει στην RΤsafe έναν αρχικό, ζωτικής σημασίας, σταθμό”, προσθέτουν.

Στον τομέα της Καινοτομίας, οι ΗΠΑ, λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτουν, αποτελούν τους πιο απαιτητικούς τελικούς χρήστες. Γι’ αυτό και όταν υπάρχουν σχέσεις συνεργασίας όπως αυτή της Ελλάδας και της Αμερικής, το κομμάτι της αξιολόγησης μιας καινοτομικής ιδέας υποστηρίζεται σημαντικά.”

“Ανεξάρτητα βέβαια από τα παραπάνω, η μεταφορά τεχνογνωσίας δεν γίνεται μόνο από την Αμερική προς την Ελλάδα αλλά και από την Ελλάδα προς την Αμερική. Η συνεργασία των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής και Τέξας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα: θα οδηγήσει σε νέες διδακτορικές διατριβές που θα γίνουν σε συνεργασία των δύο Πανεπιστημίων, μετουσιώνοντας όλη αυτή τη δημιουργία σε νέες ιδέες και καινούργια πράγματα.“

Η αλληλεπίδραση με εταιρείες και πανεπιστήμια της Αμερικής, σου αλλάζει τη νοοτροπία σε σχέση με το επιχειρείν – ή τουλάχιστον σου εμφυσά πως η καινοτομία για να έχει νόημα, πρέπει να βρίσκει εφαρμογή στην κοινωνία.”

Τα μεγαλύτερα οφέλη της σχέσης Ελλάδας – Αμερικής σχετίζονται με το να ανοίξει το μυαλό και ημών αλλά και υμών στην Αμερική. Γιατί ο διαφορετικός τρόπος σκέψης είναι είναι πάντα χρήσιμος, έστω και αν δεν συμφωνούμε μαζί του.

“Στην Αμερική η επιστήμη και η έρευνα είναι άμεσα συνδεδεμένες με την επιχειρηματικότητα, γι’ αυτό και σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε στην Ελλάδα ως παράδειγμα.”

“Αν τα καταφέραμε εμείς,  μπορεί να τα καταφέρει σίγουρα ο οποιοσδήποτε. Αρκεί να υπάρχει συνέργεια, συνεργασία, και η σωστή καθοδήγηση από ανθρώπους που γνωρίζουν τον χώρο της επιχειρηματικότητας. Για να πετύχεις θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αποδεχτείς με χαρά νέες προκλήσεις, να μη φοβάσαι να βουτάς στα βαθιά, και να κολυμπάς μαζί με τους ανθρώπους που έχεις επιλέξει να μοιραστείς αυτό το ταξίδι. ”

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ

Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι Επενδυτής Venture Capital, εταίρος στα κεφάλαια επενδύσεων τεχνολογίας Openfund και Big Pi Ventures και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Harvard.

Καινοτομία είναι η σπίθα εκείνης της ιδιαίτερης στιγμής που οι άνθρωποι βρίσκουν λύση σε ένα πρόβλημα που ξέραμε ότι υπάρχει, αλλά δεν γνωρίζαμε πως να το αντιμετωπίσουμε.

“Η καρδιά της Καινοτομίας κρύβεται στην παρατήρηση. Στο να βλέπεις τι συμβαίνει γύρω σου και να καταφέρνεις να βρίσκεις μια καινούργια γωνία για ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να αναζητούμε τρόπους να κάνουμε την μεγάλη επανάσταση, αλλά πώς θα βελτιώσουμε κάτι που ήδη υπάρχει προς μια νέα κατεύθυνση, σκεπτόμενοι κάτι διαφορετικό.”

Ελλάδα – Αμερική. Δεσμός έμπνευσης, για ανθρώπους που αφουγκράζονται τον κόσμο μας, καινοτομούν, και δημιουργούν το αύριο.

“Χρειάζεται ένα οικοσύστημα για να πετύχει μια ιδέα”, αναφέρει ο Αρίστος Δοξιάδης. “Όταν συνδυάζονται εμπειρίες από διαφορετικά περιβάλλοντα, τότε οι λύσεις που προκύπτουν είναι πιο πλούσιες. Μέσα από διεθνείς ομάδες και προσφέροντας στη χώρα μας τις καλές πρακτικές που μαθαίνει κανείς σε περιβάλλοντα όπως η Αμερική, μπορούμε να δημιουργήσουμε καινοτομικά προϊόντα που κατανοούν πολλές διαφορετικές κουλτούρες.”

“Με απόλυτη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες και ανοιχτές ομάδες συνεργασίας που συνδυάζουν ανθρώπους με εμπειρία από μεγάλες επιχειρήσεις και μικρότερες καινοτομικές, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις έτοιμες λύσεις που προσφέρουν περιορισμένα αποτελέσματα και να δημιουργήσουμε ιδέες στις οποίες αξίζει να επενδύσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε το μυαλό μας, την επιμονή και την εφευρετικότητά μας, για να μάθουμε από τον τρόπο που πρωτοπορούν οι άλλοι, ώστε να μπορέσουμε να το κάνουμε κι εμείς.”