ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Ανοίγουμε δρόμο στα όνειρα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Ανοίγουμε δρόμο στην Καινοτομία. Μαζί.

“Η καινοτομία γεννιέται από την αλληλεπίδραση ατόμων που μπορούν να σκέφτονται με φαντασία, κι αυτό οι ελληνικές φοιτητικές ομάδες είναι κάτι που κάνουν με επιτυχία.”

Ιστορίες ανθρώπων που πιστεύουν στον εαυτό τους, τολμούν και επιλέγουν τον δρόμο του μαζί, κάνοντας το όνειρο πράξη. Ελλάδα – Αμερική.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΡΑΛΙΟΣ/
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΑΚΟΥΛΙΑΣ

Ο Δημήτρης Μπράλιος και ο Γιώργος Ραπακούλιας είναι μέλη της Ομάδας White Noise NTUA του ΕΜΠ, που κατέκτησε την 4η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό αεροδιαστημικής CanSat 2019, στο Τέξας, των ΗΠΑ.

“Ξεκινήσαμε ως μία ομάδα φοιτητών του Πολυτεχνείου, ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι, το 2017, κι έχοντας ήδη διακριθεί σε ελληνικό διαγωνισμό, αποφασίσαμε, ως επόμενο βήμα, να συμμετάσχουμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό CanSat, ο οποίος γίνεται στο Τέξας των ΗΠΑ”, αναφέρουν οι Δημήτρης Μπράλιος και Γιώργος Ραπακούλιας, μέλη των White Noise,

και προσθέτουν: “Η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό προέκυψε από την αγάπη και την περιέργειά μας για το διάστημα, αλλά και για την τεχνολογία και τις Επιστήμες. Ως φοιτητές Μηχανικής, θέλαμε να εφαρμόσαμε στα εργαστήρια, όλα όσα είχαμε μάθει στα αμφιθέατρα.”

“Όταν ακούσαμε ότι πήραμε την 4η θέση, ο ενθουσιασμός που είχαμε ήταν τόσο μεγάλος, που θα μπορούσαμε σίγουρα να μείνουμε άυπνοι για μέρες.”

Εξωστρέφεια και συνεργασία. Ο δρόμος του μαζί. Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στο να γίνουν τα όνειρα πράξη. Αυτός είναι και ο δικός μας.

Χωρίς τη βοήθεια του Πανεπιστημίου και των καθηγητών μας, δε θα ήταν δυνατή η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό.”

“Η επιτυχία μας στο διαγωνισμό, έδωσε μεγάλη ώθηση στα όνειρά μας, κυρίως γιατί μας έδωσε να καταλάβουμε τις δυνατότητές μας.”

“Είναι σπουδαίο να επιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή και να πιστεύεις στις δυνατότητες τις δικές σου, αλλά και της ομάδας ολόκληρης.”

Η εξωστρέφεια είναι καθοριστική για τον τρόπο που θα εξελίξει κανείς τις γνώσεις και τις ικανότητές του και, τελικά, και για το δρόμο που θα ακολουθήσει.

“Στη διαστημική, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει μια δυνατή ομάδα με διεπιστημονικό background. Δεν γίνεται να κάνεις κάτι μόνος σου.”

“Στην Αμερική είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στον ίδιο χώρο, με πολλούς ανθρώπους που είχαν κοινούς στόχους και υψηλή τεχνογνωσία. Αυτό μας έδωσε πολύ μεγάλη έμπνευση, και μας πείσμωσε περισσότερο.”

“Η επαφή με τις υποδομές, την τεχνογνωσία και τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρουν οι ΗΠΑ, είναι από μόνη της ένα πολύτιμο μάθημα, που φέρνοντάς το πίσω στην Ελλάδα, δίνει άλλη δυναμική και καλλιεργεί παράλληλα ένα κλίμα καινοτομίας.”

Η εφευρετικότητα και ο αναλυτικός τρόπος σκέψης είναι δύο βασικά στοιχεία που μοιραζόμαστε ως χώρα με την Αμερική. Σε επίπεδο αξιακό, μας συνδέουν η πίστη στην προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά.

“Είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε η πρώτη ομάδα από την Ελλάδα που κατάφερε να πάει σε αυτόν το διαγωνισμό και να διακριθεί. Νιώθουμε πως στην ουσία αποδείξαμε ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι αντάξιο των πανεπιστημίων του εξωτερικού.”

“Αυτό που έχουν οραματιστεί οι Έλληνες φοιτητές και έχουν στο μυαλό τους, μπορούν να το καταφέρουν, αρκεί να εργαστούν σκληρά και να επιμείνουν.”

“Είναι τιμή για εμάς, να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά μας και να έχουμε ανοίξει ένα νέο δρόμο, ιδιαίτερα για τους φοιτητές που ενδιαφέρονται για τη διαστημική στην Ελλάδα.”

Είναι πολύ σημαντικό οι φοιτητές με ανήσυχο πνεύμα να επιδιώκουν, πέρα από τις γνώσεις, τη συνεργασία. Μόνο με τη συνεργασία θα πετύχουν τα όνειρά τους.

“Πιο σημαντική από την καινοτόμο ιδέα είναι η πράξη. Γιατί ο άνθρωπος είναι ο δημιουργός που συνεχώς επαναπροσδιορίζει το όριο των δυνατοτήτων του.”

“Τα εργαλεία και οι υποδομές είναι πολύ σημαντικά για την υλοποίηση μιας ιδέας. Μέρος όμως της καινοτομίας είναι και η καινοτομία στη διαδικασία: πώς θα μπορέσει να πραγματοποιήσει αυτό που έχει οραματιστεί με τα διαθέσιμα μέσα.”

Το σημαντικότερο μάθημα που πήραμε ήταν η δύναμη της συνεργασίας: πόσα πολλά περισσότερα μπορούν να γίνουν όταν είμαστε μαζί.

“Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολλά να κερδίσει από συνεργασίες. Η δύναμη της ομαδικής εργασίας μπορεί να δώσει ευκαιρίες σε ανθρώπους να υλοποιήσουν τα όνειρά τους χωρίς να χρειαστεί να φύγουν στο εξωτερικό.”

 

Δημιουργώντας στην Καινοτομία. Μαζί.

“Η καινοτομία είναι μία αρχή που σχετίζεται με κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα που κάνουμε μπροστά σαν άνθρωποι. Εάν έχεις ένα προϊόν που μπορεί να εξελιχθεί, να βελτιώσει την ποιότητά του και να αφήσει το αποτύπωμά του στην κοινωνία, η συνεργασία είναι απαραίτητη: μία ομάδα ανθρώπων με ανοιχτό μυαλό και όρεξη για δουλειά είναι ο μόνος τρόπος για να να καταφέρεις να το πραγματοποιήσεις.

Ιστορίες του σήμερα που μας γεμίζουν αισιοδοξία. Και το μέλλον, ένας λευκός καμβάς που περιμένει να γραφτεί. Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί. Ελλάδα – Αμερική.

“Η RTSafe δραστηριοποιείται στο χώρο της ακτινοθεραπείας. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει εισάγει στην αγορά ένα καινοτόμο προϊόν που εστιάζει κυρίως σε εγκεφαλικούς όγκους, τυπώνοντας το ακριβές τρισδιάστατο ομοίωμα του ασθενούς. Το τεράστιο όφελος για τον ασθενή είναι ότι η θεραπεία θα εφαρμοστεί στο ομοίωμά του πριν εφαρμοστεί στον ίδιο”, αναφέρουν  οι Ευάγγελος Παππάς και Δημήτρης Μακρής της RTsafe.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ/
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

Οι Ευάγγελος Παππάς και Δημήτρης Μακρής είναι Διευθύνων Σύμβουλος &
Επιστημονικός Υπεύθυνος και Γενικός Διευθυντής αντίστοιχα, της RTsafe, συνεργαζόμενης εταιρείας με το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να μεταφραστούν σε όφελος για τον άνθρωπο. Η επαφή μας και η αλληλεπίδραση με φορείς και πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής άλλαξε την οπτική μας για την επιχειρηματικότητα.

Δύο από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε στην αρχή ήταν ότι η ομάδα μας είχε μεν επιστημονικό αλλά καθόλου επιχειρηματικό υπόβαθρο – μαζί με το ότι, ως μία ελληνική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, είχαμε δυσκολία στην προσέλκυση κεφαλαίων και ξένων επενδύσεων. Οι συμπράξεις όμως και οι συνεργασίες, μαζί με πολλή δουλειά, μάς βοήθησαν να τις ξεπεράσουμε. Ειδικά οι συνέργειες με την Αμερική αποτέλεσαν γι’ αυτό που έχουμε δημιουργήσει στην RΤsafe έναν αρχικό, ζωτικής σημασίας, σταθμό”, προσθέτουν.

Στον τομέα της Καινοτομίας, οι ΗΠΑ, λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτουν, αποτελούν τους πιο απαιτητικούς τελικούς χρήστες. Γι’ αυτό και όταν υπάρχουν σχέσεις συνεργασίας όπως αυτή της Ελλάδας και της Αμερικής, το κομμάτι της αξιολόγησης μιας καινοτομικής ιδέας υποστηρίζεται σημαντικά.”

“Ανεξάρτητα βέβαια από τα παραπάνω, η μεταφορά τεχνογνωσίας δεν γίνεται μόνο από την Αμερική προς την Ελλάδα αλλά και από την Ελλάδα προς την Αμερική. Η συνεργασία των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής και Τέξας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα: θα οδηγήσει σε νέες διδακτορικές διατριβές που θα γίνουν σε συνεργασία των δύο Πανεπιστημίων, μετουσιώνοντας όλη αυτή τη δημιουργία σε νέες ιδέες και καινούργια πράγματα.“

Η αλληλεπίδραση με εταιρείες και πανεπιστήμια της Αμερικής, σου αλλάζει τη νοοτροπία σε σχέση με το επιχειρείν – ή τουλάχιστον σου εμφυσά πως η καινοτομία για να έχει νόημα, πρέπει να βρίσκει εφαρμογή στην κοινωνία.”

Τα μεγαλύτερα οφέλη της σχέσης Ελλάδας – Αμερικής σχετίζονται με το να ανοίξει το μυαλό και ημών αλλά και υμών στην Αμερική. Γιατί ο διαφορετικός τρόπος σκέψης είναι είναι πάντα χρήσιμος, έστω και αν δεν συμφωνούμε μαζί του.

“Στην Αμερική η επιστήμη και η έρευνα είναι άμεσα συνδεδεμένες με την επιχειρηματικότητα, γι’ αυτό και σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε στην Ελλάδα ως παράδειγμα.”

“Αν τα καταφέραμε εμείς,  μπορεί να τα καταφέρει σίγουρα ο οποιοσδήποτε. Αρκεί να υπάρχει συνέργεια, συνεργασία, και η σωστή καθοδήγηση από ανθρώπους που γνωρίζουν τον χώρο της επιχειρηματικότητας. Για να πετύχεις θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αποδεχτείς με χαρά νέες προκλήσεις, να μη φοβάσαι να βουτάς στα βαθιά, και να κολυμπάς μαζί με τους ανθρώπους που έχεις επιλέξει να μοιραστείς αυτό το ταξίδι. ”

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ

Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι Επενδυτής Venture Capital, εταίρος στα κεφάλαια επενδύσεων τεχνολογίας Openfund και Big Pi Ventures και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Harvard.

Καινοτομία είναι η σπίθα εκείνης της ιδιαίτερης στιγμής που οι άνθρωποι βρίσκουν λύση σε ένα πρόβλημα που ξέραμε ότι υπάρχει, αλλά δεν γνωρίζαμε πως να το αντιμετωπίσουμε.

“Η καρδιά της Καινοτομίας κρύβεται στην παρατήρηση. Στο να βλέπεις τι συμβαίνει γύρω σου και να καταφέρνεις να βρίσκεις μια καινούργια γωνία για ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να αναζητούμε τρόπους να κάνουμε την μεγάλη επανάσταση, αλλά πώς θα βελτιώσουμε κάτι που ήδη υπάρχει προς μια νέα κατεύθυνση, σκεπτόμενοι κάτι διαφορετικό.”

Ελλάδα – Αμερική. Δεσμός έμπνευσης, για ανθρώπους που αφουγκράζονται τον κόσμο μας, καινοτομούν, και δημιουργούν το αύριο.

“Χρειάζεται ένα οικοσύστημα για να πετύχει μια ιδέα”, αναφέρει ο Αρίστος Δοξιάδης. “Όταν συνδυάζονται εμπειρίες από διαφορετικά περιβάλλοντα, τότε οι λύσεις που προκύπτουν είναι πιο πλούσιες. Μέσα από διεθνείς ομάδες και προσφέροντας στη χώρα μας τις καλές πρακτικές που μαθαίνει κανείς σε περιβάλλοντα όπως η Αμερική, μπορούμε να δημιουργήσουμε καινοτομικά προϊόντα που κατανοούν πολλές διαφορετικές κουλτούρες.”

“Με απόλυτη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες και ανοιχτές ομάδες συνεργασίας που συνδυάζουν ανθρώπους με εμπειρία από μεγάλες επιχειρήσεις και μικρότερες καινοτομικές, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις έτοιμες λύσεις που προσφέρουν περιορισμένα αποτελέσματα και να δημιουργήσουμε ιδέες στις οποίες αξίζει να επενδύσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε το μυαλό μας, την επιμονή και την εφευρετικότητά μας, για να μάθουμε από τον τρόπο που πρωτοπορούν οι άλλοι, ώστε να μπορέσουμε να το κάνουμε κι εμείς.”