ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ανοίγουμε δρόμο στα όνειρα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ανοίγουμε δρόμο στην Κοινωνική Δράση. Μαζί.

“O συνέργειες και οι συνεργασίες στο κομμάτι της Κοινωνικής Δράσης είναι κομβικής σημασίας, γιατί είναι αυτές που μπορούν να οδηγήσουν στη βελτίωση και τη διεύρυνση ενός προτύπου που παρέχει υποστήριξη και προστασία στις ευάλωτες ομάδες.”

Ιστορίες του σήμερα που μας γεμίζουν αισιοδοξία. Και το μέλλον, ένας λευκός καμβάς που περιμένει να γραφτεί. Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί. Ελλάδα – Αμερική.

“Στην Αμερική πήγα για τις προπτυχιακές μου σπουδές. Ήταν μία πάρα πολύ πλούσια εμπειρία μέσα σε μία κοινότητα πολυπολιτισμική, όπου η διαφορετικότητα ήταν το βασικό στοιχείο που παραδόξως ένωνε όλο τον κόσμο. Εκεί κατάλαβα και τη σημασία της συνεργασίας και της δημιουργίας καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των χωρών – κυρίως στο πώς όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία υποστηρικτικών κοινοτήτων”, σημειώνει η Σοφία Κουβελάκη.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ

Η Σοφία Κουβελάκη είναι Εκτελεστική Διευθύντρια του Home Project, και Απόφοιτος Πανεπιστημίου Brown.

Όπως και μεταξύ των ανθρώπων έτσι και μεταξύ των χωρών, η ουσία βρίσκεται στην επαφή. Στις συνεργασίες. Να υποστηριζόμαστε για να μπορούμε να υποστηρίζουμε.

“Ανέκαθεν ήθελα να μπορώ να δίνω λύσεις στα προβλήματα – και η δουλειά στο Home Project μού το επιτρέπει αυτό. Μέσα από συνέργειες, και την πρόσβαση σε ανθρώπους, οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, πολλά εκ των οποίων συνδέονται με την Αμερική, έχουμε έως τώρα δώσει αρκετές λύσεις, εκεί που υπάρχει περισσότερη ανάγκη.”

“Στο Home Project έχουμε ως στόχο την παροχή υποστήριξης, προστασίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης σε ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες. Έως σήμερα έχει δημιουργήσει και λειτουργεί 11 ξενώνες στην Αθήνα για ένα σύνολο 220 παιδιών.”

H διαφορά στη ζωή των παιδιών αυτών, που από τους δρόμους της Αθήνας βρίσκονται σε ένα περιβάλλον όπου αισθάνονται ασφαλή, και το οποίο τους επιτρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να κάνουν όνειρα για το μέλλον τους, είναι αυτό που μας δίνει ενέργεια και δύναμη να συνεχίζουμε.

Το Home Project γεννήθηκε μέσα από την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα να επέμβει και να κάνει κάτι για την προσφυγική κρίση και είναι σίγουρα ένα θετικό παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού φορέα αλλά και χωρών. Μια πηγή υποστήριξής μας είναι σίγουρα η Αμερική. Γι’ αυτό και οι συνέργειες και οι συνεργασίες είναι ζωτικής σημασίας για εμάς: μας επιτρέπουν να προσφέρουμε και να μπορουμε παράλληλα να είμαστε βιώσιμοι”.

Η Ελλάδα ανέκαθεν αγκάλιαζε τη διαφορετικότητα, στην Αμερική αποτελεί συστατικό στοιχείο της κοινωνίας της – πιστεύω λοιπόν πως είναι αυτή που ενώνει τις δύο χώρες. Το πώς θα αντιμετωπιστεί, μπορεί να κάνει όλη τη θετική διαφορά.”

“To άνοιγμα προς τα έξω σε χώρες όπως η Αμερική, είναι πάντοτε χρήσιμο. Και εννοώ κυρίως το άνοιγμα του μυαλού, ώστε να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα με έναν περιεκτικό τρόπο και να πάρουμε από αυτήν τα θετικά στοιχεία που θα εμπλουτίσουν την κοινωνία μας.”

“Eίναι πολύ τυχερός όποιος μπορεί να πάρει εκπαιδευτικά και επαγγελματικά εργαλεία από μία χώρα όπως η Αμερική. Είναι όμως σημαντικό να τα μετουσιώσει θετικά και να μεταλαμπαδεύσει όλη αυτή την εμπειρία σε τομείς στην Ελλάδα που πραγματικά έχουν ανάγκη.”

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αρκεί κανείς να ξέρει ακριβώς τι θέλει να κάνει και να έχει το πείσμα και την υπομονή να μείνει πιστός στο όνειρό του.

“Η Ελλάδα έχει ανάγκη σε αυτή τη φάση ανθρώπους με την εμπειρία της διαφορετικότητας που προσφέρει η Αμερική. Με αυτήν ως εφόδιο, θα δημιουργήσουμε κανάλια επικοινωνίας και υποστηρικτικές δομές που θα ωφελούν όχι μόνο τις δύο χώρες και τις δύο κοινωνίες αλλά ενδεχομένως και πολίτες άλλων χωρών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Home Project.”

Το σημαντικό είναι να τολμάμε τα όνειρά μας, και να μην τα παρατάμε στη μέση της διαδρομής. Ακόμα και αποτυχίες να υπάρξουν στη διάρκειά της, ερχόμαστε ένα σκαλοπάτι πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε επιτυχία ή η επίτευξη του ονείρου που είναι διαφορετικό για τον καθέναν από εμάς.”