ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Προοδεύοντας στην Τεχνολογία. Μαζί.

“Το να χρησιμοποιoύμε την Τεχνολογία για να μπορέσουμε να προσφέρουμε αλλάζοντας τη ζωή ενός ανθρώπου και μόνο, είναι τεράστιας σημασίας. Γιατί το να βλέπεις πώς μια αυτή πολλαπλασιάζεται και αγγίζει τελικά πολύ περισσότερο κόσμο βελτιώνοντας τη ζωή του, είναι αυτό που έχει πραγματική αξία.”

Ιστορίες του σήμερα που μας γεμίζουν αισιοδοξία. Και το μέλλον, ένας λευκός καμβάς που περιμένει να γραφτεί. Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί. Ελλάδα – Αμερική.

“Η πρώτη επαφή με το Microsoft Imagine Cup ήρθε το 2004, υπό τον γενικό τίτλο “Πώς η τεχνολογία μπορεί να καλυτερεύσει την επικοινωνία και τη ζωή των ανθρώπων”. Αυτό με οδήγησε στο να σκεφτώ ότι αυτή είναι η πραγματική δύναμη της τεχνολογίας: το να μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων.”, εξηγεί ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης.

“Ξεκινήσαμε με μια ιδέα από το πανεπιστήμιο δική μου, που λεγόταν Smart eyes και αφορούσε στο πώς μπορούν οι τυφλοί να καθοδηγηθούν με ένα κινητό τηλέφωνο. Το 2005 προσπαθήσαμε να μεταφράσουμε τη νοηματική γλώσσα σε φωνή. Η επόμενη ιδέα αφορούσε στον αυτισμό και στη συνέχεια στο πώς  μπορούμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν Αλτσχάιμερ. Με το τελευταίο project που κάναμε το ICry2Talk μεταφερθήκαμε στο χώρο των μωρών όπου προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι θέλουν να πουν όταν κλαίνε”, συνεχίζει.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ

Ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. και έχει τιμηθεί με το βραβείο Faculty Champion στο Microsoft Imagine Cup 2012.

Το δυναμικό στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Φέρνοντας τεχνογνωσία και μεθοδολογίες από την Αμερική μπορούμε να μεταμορφώσουμε δομές και αντιλήψεις. Να τολμήσουμε να δημιουργήσουμε.

“Πρωτοβουλίες όπως τo Microsoft Imagine Cup ωθούν τα παιδιά να κάνουν άλματα ως προς την τεχνογνωσία και τον τρόπο που ορίζουν τη σκέψη τους. Αυτά τα άλματα είναι απαραίτητα, και οι συνεργασίες είναι πολύ βασικές στο να μπορέσουν να συμβούν. Κανείς δεν μπορεί να τα κάνει μόνος του.”

Το να προσπαθώ να καταλάβω τους νέους ανθρώπους, να τους εμπνεύσω και να δημιουργήσω έναν τρόπο σκέψης που θα τον πάρουν μαζί τους, είναι μια από τις πιο βαθιές επιθυμίες μου”, προσθέτει.

“Η βράβευση από τη Microsoft σαν faculty Champion award έχει σχέση με το ρόλο μου ως μέντορα στις ομάδες αυτές και είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά δημιουργικής διαδικασίας, όχι το κίνητρο. Με τους φοιτητές μου, ξεκινάμε από το τίποτα για να φτιάξουμε κάτι. Το πού θα φτάσει αυτό το κάτι θα φανεί στη διαδρομή, στο πόσο αφοσιωμένοι είμαστε και πώς φτάνει αυτό να βοηθήσει έναν ή πολύ περισσότερους ανθρώπους.” 

Στο δημιουργικό αυτό ταξίδι, η εμπιστοσύνη που υπάρχει στη σχέση Ελλάδας – Αμερικής, βοηθά στο να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε μια ιδέα. Να δούμε δηλαδή κατά πόσον είναι βιώσιμη και να κερδίσουμε χρόνο προχωρώντας σε κάτι νέο, σε κάτι καινούργιο σε περίπτωση που δεν είναι.”

Στον τομέα της Τεχνολογίας και της έρευνας, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε glocal – με τοπικό δηλαδή τρόπο, που όμως “βλέπει” ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Παίρνοντας έμπνευση από το πώς σκέφτονται μεγάλες εταιρείες ή πανεπιστήμια της Αμερικής, μπορεί κανείς να τροφοδοτήσει το πνεύμα του ανάστροφα, και να αρχίσει να σκέφτεται πολύ διαφορετικά στην ίδια του τη χώρα. Έτσι βλέπει και μπροστά του αλλά και μακριά.”

“H σχέση Ελλάδας – Αμερικής μπορεί να λειτουργήσει ως δίοδος για να μεταφερθεί από τη μια χώρα στην άλλη και η αντίληψη αλλά και η πράξη αναφορικά με το πώς τα πράγματα μπορούν να εξελίσσονται, να πηγαίνουν μπροστά.”

“Υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεται κάποιος που ζει στο εξωτερικό, που μπορούν να γίνουν συνοδοιπόροι σε μία πορεία ζωής. Και είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι νομίζουμε.”

“Παρά την κρίση στην Ελλάδα, υπάρχουν παιδιά, φοιτητές, ερευνητές που δουλεύουν με αμείωτο στόχο και με ένα πάθος που εφόσον ανακλάται στην κοινωνία, μπορεί να την πάει ένα βήμα μπροστά.”

Μέσα από τον τρόπο που το διαδίκτυο έχει ουσιαστικά δώσει σε όλους μας πρόσβαση στη διευρυμένη αγορά, μπορεί εύκολα κάποιος στην Ελλάδα να πάρει πρωτοβουλίες, να τολμήσει.

“Όσο δύσκολο κι αν είναι κάτι, αν δεν προσπαθήσεις η πιθανότητα είναι μηδέν. Γι’ αυτό και μόνο η προσπάθεια είναι σημαντική: μέσα από αυτήν αυξάνουμε την πιθανότητα να τα καταφέρουμε, την κάνουμε μεγαλύτερη από το μηδέν.”

“Οι νέοι που έφυγαν ξέρουν γιατί έφυγαν και ξέρουν τι μπορούν να δώσουν όταν γυρίσουν πίσω. Όλη αυτή η γνώση και η διεθνής εμπειρία μπορεί να μετουσιωθεί σε δημιουργικότητα που θα δώσει ώθηση σε ό,τι ίσως έχει μείνει εώς τώρα πίσω.”

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΤΖΙΔΗΣ /
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΤΡΑΧΑ /
ΙΑΣΟΝΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ

Ο Ανδρέας Λουτζίδης, η Αναστασία Ντράχα και ο Ιάσονας Χατζηκώστας είναι οι δημιουργοί της εφαρμογής iCry2Talk που απέσπασε το Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας της Microsoft και φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η εξωστρέφεια είναι βασικός πυλώνας για την επιτυχία ενός project. Για το σε πόσους ανθρώπους μπορεί να φτάσει και να επηρεάσει η ιδέα σου.

“Κάθε μεγάλο εγχείρημα απαιτεί πολύ κόπο. Όταν ξεκινάς κάτι τέτοιο, είναι φυσικό να σκέφτεσαι τοπικά. Όταν όμως έρχεσαι σε επαφή και εκθέτεις τις ιδέες σου σε μεγαλύτερο κοινό, τότε καταλαβαίνεις ότι έχεις πραγματικά τη δύναμη να φέρεις την αλλαγή.”

Ελλάδα – Αμερική. Δεσμός έμπνευσης, για ανθρώπους που αφουγκράζονται τον κόσμο μας, καινοτομούν, και δημιουργούν το αύριο.

“Η Τεχνολογία έχει πλέον παγκόσμιο χαρακτήρα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να υπάρχει μια διαρκής συζήτηση, μια συνεργασία με φορείς και επιστήμονες όλων των χωρών, για να φτιάξουμε κάτι που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας”, αναφέρουν τα μέλη της ομάδας iCry2Talk, που δημιούργησαν μια εφαρμογή η οποία μεταφράζει το κλάμα των μωρών στους γονείς, μέσω της τεχνολογίας deep learning.”

“Μέσα από τη συνεργασία χωρών όπως η Ελλάδα και η Αμερική μπορούν να γεννηθούν νέες ερευνητικές ομάδες, νέα projects, περισσότερη έμπνευση για τη δημιουργία ιδεών. Αξιοποιώντας το πάθος μας για δουλειά και έχοντας πλήρη αφοσίωση και σωστή καθοδήγηση σε αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε σαν ομάδα, μπορούμε να κατακτήσουμε την κορυφή. Να δημιουργήσουμε από κοινού κάτι καινοτόμο που έχει πραγματική επίδραση στην ανθρωπότητα.”