ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανοίγουμε δρόμο στα όνειρα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανοίγουμε δρόμο στην Τεχνολογία. Μαζί.

«Στην τεχνολογία η συνεργασία είναι απαραίτητη. Το να έχει κανείς μία καλή ιδέα δεν φτάνει. Για να μπορέσει αυτή η ιδέα να γίνει πράξη πρέπει να υπάρχει ομάδα. Γιατί μόνο μέσα από τη συνεργασία θα έρθει η επιτυχία.».

Ιστορίες ανθρώπων που πιστεύουν στον εαυτό τους, τολμούν και επιλέγουν τον δρόμο του μαζί, κάνοντας το όνειρο πράξη. Ελλάδα – Αμερική.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ

Η Χαρίκλεια Τσαλαπάτα είναι μέλος ΕΔΙΠ και οργανωτικά υπεύθυνη του άτυπου Εργαστηρίου Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και απόφοιτος των Πανεπιστημίων Rice & Columbia.

«Η αγάπη μου για την Τεχνολογία καλλιεργήθηκε από την οικογένειά μου, από όταν ήμουν πολύ μικρή. Έτσι, όταν έπρεπε να αποφασίσω τι θα σπουδάσω, επέλεξα την τεχνολογία των υπολογιστών. Ήταν κάτι πολύ καινούργιο, που δεν υπήρχε μέχρι τότε. Και ήθελα να ασχοληθώ με κάτι που πήγαινε προς το μέλλον», αναφέρει η Χαρίκλεια Τσαλαπάτα.

«Παρόλα αυτά, υπήρξε μια στιγμή στην πορεία μου που ένιωσα ότι δεν είναι αυτό που θέλω να κάνω. Με είχε τρομάξει η μοναξιά του εργαστηρίου, φοβήθηκα ότι για όλη μου τη ζωή θα ήμουν μόνη μου, μέσα σε ένα εργαστήριο γράφοντας κώδικα. Μετά όμως σκέφτηκα πως έχει τόση ευελιξία ως αντικείμενο που μπορώ να κάνω με αυτό ό,τι θέλω» προσθέτει.

«Πάντα ήξερα ότι ήθελα να πάω στην Αμερική. Έτσι, μετά τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, έκανα αιτήσεις και τελικά πήγα στο πανεπιστήμιο Rice, στο Τέξας. Στη συνέχεια δούλεψα στην Oracle, στο Σαν Φρανσίσκο. Την ευκαιρία εκεί μου την έδωσε μία γυναίκα με την οποία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μιλούσαμε κυρίως για πράγματα σχετικά με την κουλτούρα και όχι τόσο με το αντικείμενο καθαυτό. Αργότερα συνειδητοποίησα ότι θεωρούσαν δεδομένο πως αφού προερχόμουν από αυτό το πανεπιστήμιο, μπορούσα να κάνω τη δουλειά –αυτό που ήθελαν ήταν να δουν ήταν αν ταίριαζα στο περιβάλλον. Η πίστη σε σχέση με την αποτελεσματικότητα στο κομμάτι της δουλειάς, είναι πολύ σημαντικό πράγμα – σου δίνει αυτοπεποίθηση και τρομερή ώθηση».

Στο Σαν Φρανσίσκο έμαθα είναι ότι όλα είναι δυνατά. Ότι πρέπει να προσπαθούμε, να μην φοβόμαστε την αποτυχία. Και ότι το να δοκιμάζουμε, να τολμάμε, να επιμένουμε είναι που φέρνει την εξέλιξη, την πρόοδο.

«Στην Ελλάδα επέστρεψα γιατί ήθελα να είμαι πιο κοντά στην οικογένειά μου. Το έκανα μετά από πολλή σκέψη, αλλά δεν το μετάνιωσα ποτέ. Επιστροφή στην Ελλάδα σήμαινε για εμένα μετάβαση από μία μεγάλη σε μία μικρή αγορά και σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό. Σκέφτηκα όμως ότι θα βρω έναν δρόμο για να πάω προς τα εμπρός. Πήρα την απόφαση, και μετά απλώς έκανα το βήμα.»

«Κάποια στιγμή επέστρεψα στην Αμερική για να κάνω ένα ΜΒΑ στο πανεπιστήμιο Columbia. Η εμπειρία αυτή ήταν σπουδαία γιατί μου προσέφερε γνώση που δεν την είχα, γνώρισα ανθρώπους εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, και ήρθα σε επαφή με ένα περιβάλλον που ενθάρρυνε τους νέους να κάνουν οποιαδήποτε καινούργια ιδέα είχαν, πράξη.»

«Τα ερεθίσματα που πήρα στην Αμερική τα αξιοποίησα σε όλη την μετέπειτα πορεία μου. Περισσότερο από τα εργαλεία στα οποία εκτίθεσαι σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της Αμερικής, έχουν σημασία η δυνατότητα να μπορείς να εξελίσσεσαι παράλληλα με την τεχνολογία, οι γνώσεις και οι ικανότητες που αποκτάς, και το ότι αλλάζει η ματιά σου για τον κόσμο. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα ερευνητικά προγράμματα, σχεδόν όλοι μου έλεγαν ότι ματαιοπονώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση στην αρχή για τίποτα. Ήθελα όμως να το δοκιμάσω.»

Οι μεγάλες ιδέες υλοποιούνται από ομάδες, όχι από άτομα

«Η ερευνητική ομάδα των δημιουργικών τεχνολογιών Μάθησης έχει στόχο να εφαρμόσει την τεχνολογία σε διαδικασίες εκπαίδευσης. Από αυτό προκύπτουν υπηρεσίες ή ακόμα και προϊόντα και εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματικά εργαλεία σε διαδικασίες μάθησης. Ο λόγος που το βρήκα ενδιαφέρον ως εγχείρημα ήταν ότι υπήρχε μία ευκαιρία εφαρμογής της τεχνολογίας σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Ειδικά ο τομέας της εκπαίδευσης μου αρέσει γιατί αφορά μεγάλη μερίδα της κοινωνίας: από πολύ νέα παιδιά μέχρι ενήλικες που πιστεύουν στη Δια Βίου Μάθηση. Γενικά η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην κοινωνική κινητικότητα, γιατί δίνει σε όλους πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία. Και η μάθηση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη ενός ανθρώπου».

«Μεταξύ άλλων, στο εργαστήριο ασχολούμαστε με το “Coding for girls”, ένα έργο που στόχο έχει να προσελκύσει περισσότερα κορίτσια στην τεχνολογία των υπολογιστών. Είχα και προσωπικό κίνητρο γι’ αυτό: είμαι γυναίκα και δουλεύω σε αυτόν τον τομέα. Γνωρίζω, λοιπόν, πως οι λόγοι για τους οποίους τα κορίτσια δεν συμμετέχουν ιδιαίτερα σχετίζονται με αντιλήψεις που πρεσβεύουν ότι η τεχνολογία δεν τους ταιριάζει γιατί είναι κάτι πιο ‘αντρικό’. Το “Coding for girls” είναι ένας τρόπος που μπορεί να δείξει στα κορίτσια ότι η τεχνολογία τα αφορά – γιατί αυτό είναι το πρόβλημα: νιώθουν ότι δεν τα αφορά. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία, λοιπόν, που θα βοηθήσει σε αυτό είναι ένα θετικό βήμα.».

«Τα έργα με τα οποία ασχολούμαστε στην ομάδα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ERASMUS PLUS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υλοποιούνται από διεθνείς επιστημονικές ομάδες. Η εξωστρέφεια αυτή μας έχει δώσει πολλές ευκαιρίες, με μεγαλύτερη ότι δουλεύουμε με επιστήμονες από άλλες χώρες. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί μπορεί να οδηγήσει και σε περαιτέρω συνεργασίες ανάμεσα σε πανεπιστήμια και οργανισμούς που δουλεύουν για τον ίδιο σκοπό».

Η συνεργασία μεταξύ χωρών όπως η Ελλάδα και η Αμερική είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί έτσι ανταλλάσεται τεχνογνωσία και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η τεχνολογία να εφαρμόζεται στην καθημερινότητα

«Είναι αδύνατον να υπάρχουν όλες οι γνώσεις μέσα σε μία ομάδα – γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνδρομή και από ομάδες με διαφορετική οπτική, από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Η επικοινωνία μεταξύ των επιστημόνων, η ανταλλαγή ιδεών και τεχνογνωσίας οδηγεί στο να φέρουμε καινούργιες λύσεις στο τραπέζι, γι’ αυτό και συνέργειες μεταξύ χωρών είναι πολύ σημαντικές. Γενικότερα πάντως, η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο είναι αυτή που θα βοηθήσει να έχει κάτι το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο στον κόσμο.».

«Η Τεχνολογία είναι ένας τομέας με πολύ μεγάλη ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό γιατί εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα. Είναι όμως και ο χώρος στον οποίο μπορεί κάποιος να δημιουργήσει. Γι’ αυτό και οι Έλληνες μπορούν να διαπρέψουν σε αυτόν και να σταθούν με αξιώσεις σε ένα διεθνές περιβάλλον. Η επαφή με νέες μεθοδολογίες και πρακτικές στην Τεχνολογία, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ, μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση και για εμάς στην Ελλάδα».

Εάν ένας νέος άνθρωπος που διαπρέπει στην Αμερική θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα είναι σημαντικό να το τολμήσει. Έχουμε τις δυνατότητες για να καινοτομήσουμε και εμείς εδώ, στη χώρα μας.

«Στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ ανοιχτό το πεδίο σε σχέση με τη δημιουργία νέων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας. Υπάρχει η γνώση, υπάρχει η τεχνογνωσία και υπάρχουν πολύ καλά μυαλά στη χώρα μας. Όλα μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της εξέλιξης, της πρόοδου».

 

Προοδεύοντας στην Τεχνολογία. Μαζί.

“Το να χρησιμοποιoύμε την Τεχνολογία για να μπορέσουμε να προσφέρουμε αλλάζοντας τη ζωή ενός ανθρώπου και μόνο, είναι τεράστιας σημασίας. Γιατί το να βλέπεις πώς μια αυτή πολλαπλασιάζεται και αγγίζει τελικά πολύ περισσότερο κόσμο βελτιώνοντας τη ζωή του, είναι αυτό που έχει πραγματική αξία.”

Ιστορίες του σήμερα που μας γεμίζουν αισιοδοξία. Και το μέλλον, ένας λευκός καμβάς που περιμένει να γραφτεί. Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί. Ελλάδα – Αμερική.

“Η πρώτη επαφή με το Microsoft Imagine Cup ήρθε το 2004, υπό τον γενικό τίτλο “Πώς η τεχνολογία μπορεί να καλυτερεύσει την επικοινωνία και τη ζωή των ανθρώπων”. Αυτό με οδήγησε στο να σκεφτώ ότι αυτή είναι η πραγματική δύναμη της τεχνολογίας: το να μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων.”, εξηγεί ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης.

“Ξεκινήσαμε με μια ιδέα από το πανεπιστήμιο δική μου, που λεγόταν Smart eyes και αφορούσε στο πώς μπορούν οι τυφλοί να καθοδηγηθούν με ένα κινητό τηλέφωνο. Το 2005 προσπαθήσαμε να μεταφράσουμε τη νοηματική γλώσσα σε φωνή. Η επόμενη ιδέα αφορούσε στον αυτισμό και στη συνέχεια στο πώς  μπορούμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν Αλτσχάιμερ. Με το τελευταίο project που κάναμε το ICry2Talk μεταφερθήκαμε στο χώρο των μωρών όπου προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι θέλουν να πουν όταν κλαίνε”, συνεχίζει.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ

Ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. και έχει τιμηθεί με το βραβείο Faculty Champion στο Microsoft Imagine Cup 2012.

Το δυναμικό στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Φέρνοντας τεχνογνωσία και μεθοδολογίες από την Αμερική μπορούμε να μεταμορφώσουμε δομές και αντιλήψεις. Να τολμήσουμε να δημιουργήσουμε.

“Πρωτοβουλίες όπως τo Microsoft Imagine Cup ωθούν τα παιδιά να κάνουν άλματα ως προς την τεχνογνωσία και τον τρόπο που ορίζουν τη σκέψη τους. Αυτά τα άλματα είναι απαραίτητα, και οι συνεργασίες είναι πολύ βασικές στο να μπορέσουν να συμβούν. Κανείς δεν μπορεί να τα κάνει μόνος του.”

Το να προσπαθώ να καταλάβω τους νέους ανθρώπους, να τους εμπνεύσω και να δημιουργήσω έναν τρόπο σκέψης που θα τον πάρουν μαζί τους, είναι μια από τις πιο βαθιές επιθυμίες μου”, προσθέτει.

“Η βράβευση από τη Microsoft σαν faculty Champion award έχει σχέση με το ρόλο μου ως μέντορα στις ομάδες αυτές και είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά δημιουργικής διαδικασίας, όχι το κίνητρο. Με τους φοιτητές μου, ξεκινάμε από το τίποτα για να φτιάξουμε κάτι. Το πού θα φτάσει αυτό το κάτι θα φανεί στη διαδρομή, στο πόσο αφοσιωμένοι είμαστε και πώς φτάνει αυτό να βοηθήσει έναν ή πολύ περισσότερους ανθρώπους.” 

Στο δημιουργικό αυτό ταξίδι, η εμπιστοσύνη που υπάρχει στη σχέση Ελλάδας – Αμερικής, βοηθά στο να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε μια ιδέα. Να δούμε δηλαδή κατά πόσον είναι βιώσιμη και να κερδίσουμε χρόνο προχωρώντας σε κάτι νέο, σε κάτι καινούργιο σε περίπτωση που δεν είναι.”

Στον τομέα της Τεχνολογίας και της έρευνας, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε glocal – με τοπικό δηλαδή τρόπο, που όμως “βλέπει” ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Παίρνοντας έμπνευση από το πώς σκέφτονται μεγάλες εταιρείες ή πανεπιστήμια της Αμερικής, μπορεί κανείς να τροφοδοτήσει το πνεύμα του ανάστροφα, και να αρχίσει να σκέφτεται πολύ διαφορετικά στην ίδια του τη χώρα. Έτσι βλέπει και μπροστά του αλλά και μακριά.”

“H σχέση Ελλάδας – Αμερικής μπορεί να λειτουργήσει ως δίοδος για να μεταφερθεί από τη μια χώρα στην άλλη και η αντίληψη αλλά και η πράξη αναφορικά με το πώς τα πράγματα μπορούν να εξελίσσονται, να πηγαίνουν μπροστά.”

“Υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεται κάποιος που ζει στο εξωτερικό, που μπορούν να γίνουν συνοδοιπόροι σε μία πορεία ζωής. Και είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι νομίζουμε.”

“Παρά την κρίση στην Ελλάδα, υπάρχουν παιδιά, φοιτητές, ερευνητές που δουλεύουν με αμείωτο στόχο και με ένα πάθος που εφόσον ανακλάται στην κοινωνία, μπορεί να την πάει ένα βήμα μπροστά.”

Μέσα από τον τρόπο που το διαδίκτυο έχει ουσιαστικά δώσει σε όλους μας πρόσβαση στη διευρυμένη αγορά, μπορεί εύκολα κάποιος στην Ελλάδα να πάρει πρωτοβουλίες, να τολμήσει.

“Όσο δύσκολο κι αν είναι κάτι, αν δεν προσπαθήσεις η πιθανότητα είναι μηδέν. Γι’ αυτό και μόνο η προσπάθεια είναι σημαντική: μέσα από αυτήν αυξάνουμε την πιθανότητα να τα καταφέρουμε, την κάνουμε μεγαλύτερη από το μηδέν.”

“Οι νέοι που έφυγαν ξέρουν γιατί έφυγαν και ξέρουν τι μπορούν να δώσουν όταν γυρίσουν πίσω. Όλη αυτή η γνώση και η διεθνής εμπειρία μπορεί να μετουσιωθεί σε δημιουργικότητα που θα δώσει ώθηση σε ό,τι ίσως έχει μείνει εώς τώρα πίσω.”

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΤΖΙΔΗΣ /
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΤΡΑΧΑ /
ΙΑΣΟΝΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ

Ο Ανδρέας Λουτζίδης, η Αναστασία Ντράχα και ο Ιάσονας Χατζηκώστας είναι οι δημιουργοί της εφαρμογής iCry2Talk που απέσπασε το Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας της Microsoft και φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η εξωστρέφεια είναι βασικός πυλώνας για την επιτυχία ενός project. Για το σε πόσους ανθρώπους μπορεί να φτάσει και να επηρεάσει η ιδέα σου.

“Κάθε μεγάλο εγχείρημα απαιτεί πολύ κόπο. Όταν ξεκινάς κάτι τέτοιο, είναι φυσικό να σκέφτεσαι τοπικά. Όταν όμως έρχεσαι σε επαφή και εκθέτεις τις ιδέες σου σε μεγαλύτερο κοινό, τότε καταλαβαίνεις ότι έχεις πραγματικά τη δύναμη να φέρεις την αλλαγή.”

Ελλάδα – Αμερική. Δεσμός έμπνευσης, για ανθρώπους που αφουγκράζονται τον κόσμο μας, καινοτομούν, και δημιουργούν το αύριο.

“Η Τεχνολογία έχει πλέον παγκόσμιο χαρακτήρα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να υπάρχει μια διαρκής συζήτηση, μια συνεργασία με φορείς και επιστήμονες όλων των χωρών, για να φτιάξουμε κάτι που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας”, αναφέρουν τα μέλη της ομάδας iCry2Talk, που δημιούργησαν μια εφαρμογή η οποία μεταφράζει το κλάμα των μωρών στους γονείς, μέσω της τεχνολογίας deep learning.”

“Μέσα από τη συνεργασία χωρών όπως η Ελλάδα και η Αμερική μπορούν να γεννηθούν νέες ερευνητικές ομάδες, νέα projects, περισσότερη έμπνευση για τη δημιουργία ιδεών. Αξιοποιώντας το πάθος μας για δουλειά και έχοντας πλήρη αφοσίωση και σωστή καθοδήγηση σε αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε σαν ομάδα, μπορούμε να κατακτήσουμε την κορυφή. Να δημιουργήσουμε από κοινού κάτι καινοτόμο που έχει πραγματική επίδραση στην ανθρωπότητα.”